Zašto teglica u kojoj ste kupili biljku nije dobra za nju?

by | 16 kolovoza, 2020

Kućne biljke su baš kao i mi – moraju rasti, razvijati se te postanu mrzovoljne i razdražljive ako predugo stoje na jednome mjestu.

Prva stvar koju će ljudi kupiti nakon što odluče udomiti biljku je vjerojatno ukrasna tegla u koju će samo odložiti biljku koja se već nalazi u plastičnoj teglici. I neko je vrijeme apsolutno u redu postupiti tako, no nećete svoju biljku zauvijek držati u teglici u kojoj ste je kupili. Obično biljka u trgovini nije lokalno uzgojena i stoji već neko duže vrijeme u svojoj privremenoj, plastičnoj teglici na polici (posebno u velikim centrima), pa je slobodno možete presaditi već nakon nekoliko dana kod vas. Nije to nužno loša stvar, samo može značiti da je već gotovo prerasla svoj prvobitni dom.

Kako znati trebate li je presaditi?
Postoji nekoliko znakova koji ukazuju na to da je vašoj mezimici nužno presađivanje. Jedan od njih je svakako ako korijenje biljke već prodire kroz teglicu, a trebalo bi se hraniti nutrijentima i vodom iz zemlje. Lagano podignite biljku iz teglice i provjerite stanje.
Drugi znak ima dvojako značenje – ako lišće počinje naglo mijenjati boju u žutu ili padati, ili ju previse zalijevate ili biljka nema dovoljno mjesta u teglici.

Kako je presaditi?
Nježno izvadite biljku s korijenjem iz teglice, protresite višak zemlje i postavite je u teglicu 2-3 centimetra veću (ne više!) u koju ste stavili malo svježe zemlje. Ako presadite biljku u preveliku teglicu, voda će se apsorbirati oko biljke, što na kraju može dovesti do problema. Svakako uvijek uzimajte teglice s drenažnim rupicama ili drenažnim kuglicama koje ćete postaviti na dno teglice. Nakon što ste je uspješno presadili, bit ćete mirni sljedećih godinu dana.

Foto: Unsplash

Tagovi: