Zašto su preparati za ispucale vrhove prijevara stoljeća

Nemojte reći da vas nismo upozorili

by | 29 studenoga, 2023
proizvodi za ispucane vrhove

Većina onih s dugom kosom vjerojatno se barem jednom u životu susrela s oštećenim vlasima i ispucalim vrhovima. One koje se odupiru šišanju kosu njeguju artiljerijom obnavljajućih preparata. Nažalost, donosimo vam loše vijesti…

Industrija ljepote često nas uvjerava da našoj kosi nešto nedostaje. Bilo da je u pitanju bogata doza hidracije, jačanje slabih vlasi ili vraćanje volumena. Za svaki problem nude specijalizirane preparate.

Uz one esencijalne proizvode kao što su šampon, regenerator (za određene tipove kose) i sprej za zaštitu od topline (ako koristite uređaje za oblikovanje kose), postoji pregršt preparata čija su obećanja više nego upitna. Neki od njih su i preparati koji obećavaju da će zacijeliti vaše ispucale vrhove.

Pročitajte: Zašto je “mixie cut“ trenutačno jedna od najtraženijih frizura

proizvodi za ispucane vrhove

 

 

 

 

Zašto je nemoguće popraviti ispucale vlasi?

Zašto je nemoguće obnoviti ispucale vlasi objasnila je Eva Proudman, savjetnica trihologa i suradnica Instituta za trihologe u Ujedinjenom Kraljevstvu za online časopis Refinery29. “Jednom kad se vlas kose podijeli, taj rascjep može samo ići na gore, sve dok ga ne odrežete. Nije moguće ponovno “zalijepiti” ispucale vlasi“, izjavila je britanska stručnjakinja.

“Razlog zašto ne možete popraviti ispucale vrhove je taj što se vanjski zaštitni sloj kose – kutikula – preklapa, baš poput crjepova na krovu”, dodala je Proudman uspoređujući vlasi uspoređuje s krovištem. “Ono štiti korteks, proteinsko vlakno kose. Kad se ono podijeli, slomljeno je. Možete staviti polietilen preko toga da spriječite ulazak vode, ali nije fiksno.”

Ovo je jedino rješenje

Proizvodi koji obećavaju da će popraviti slomljene i ispucane vlasi, ukratko, ne djeluju. Zapravo djeluju, samo kratkoročno. U početku korištenja može vam se činiti da je vaša kosa zaglađena i zdrava, ali ti se proizvodi samo talože na vašoj kosi, posebno ako nisu topljivi u vodi. Za nekoliko tjedana možete primijetiti koliko su vaše vlasi, uistinu, suhe i oštećene, posebno ako proizvod sadrži silikon.

Drugim riječima, ako primjećujete da je vaša kosa suha i da su vaši vrhovi ozbiljno oštećeni, istanjeni ili ispucani, ne postoji postoji proizvod koji će to popraviti. Vrijeme je da hitno rezervirate termin za šišanje. Trebate li inspiraciju, ovo su najpopularnije frizure za jesen/zimu pred nama.

Pročitajte: Od kratke do duge kose: najbolje shagg frizure koje će pomladiti sve iznad 40

Foto: triocean, iStock/Getty Images Plus via Getty Images