Zašto su bake i djedovi važni za odgoj djece

by | 28 listopada, 2013

Kada je odgoj djeteta u pitanju, kažu da bake i djedovi znaju najbolje. Zašto ih moderni roditelji ponekad odbiju poslušati?

Čak petina baki u nedavnom istraživanju priznala je da se prepire sa sinovima ili kćerima kada je u pitanju podizanje unučadi. Za različit pristup roditeljstvu krive generacijski jaz, a najveći izazov im je da ne uznemire kćer ili snahu.

Kako su se pristupi roditeljstvu s vremenom mijenjali, dokazuje i ovo istraživanje. Naime, četiri od deset baki ostavljalo je svoju djecu bez nadzora vani dok su bila malena, što danas čini samo jedan od deset modernih roditelja. Za razliku od osam posto baka i djedova koji su domaćim lijekovima liječili bolesti svoje djece, danas to radi samo jedan posto roditelja.

S druge strane, dvije trećine modernih roditelja kaže da bi bilo spremno više se potruditi kako bi materijalno osigurali obitelj za razliku od baka i djedova u njihovim godinama.

“U odnosu baka i djedova s unucima ima puno smijeha i ljubavi, ali i dosta obiteljskih napetosti, svakodnevnih problema i generacijskih razlika”, kaže Carry Rosen, jedan od vođa istraživanja.

Inače, istraživanje je provedeno za potrebe nove knjige “Kako poboljšati ponašanje unuka?”, gdje se svakako inzistira na tome da poštovanje mora biti obostrano.

“Bake i djedovi trebaju objasniti svojoj djeci kako je to funkcioniralo kada su ona bila malena, što se moglo, a što nije. Nikad se ne zna, možda će vam potajno biti zahvalni na korisnim savjetima”, kaže Carry i dodaje da je u odnosu sa snahom najvažnije da je poštujete i ponekad stvari vidite i iz njezine točke gledišta.

Izvor: Superžena