Zašto sanjamo o seksu i što znači sanjati seksualne odnose s bivšim ljubavima?

by | 11 veljače, 2021
snovi o seksu

Proučavanje čovjekovih snova te davanje značenja tim pokretnim slikama i senzacijama koje osjetimo tijekom spavanja staro je gotovo koliko i sâm čovjek.

I dok se u određenim kulturama i razdobljima vjerovalo da snovi nose dublje te proročke poruke, danas se znanstvenici, kad su u pitanju snovi, dijele na one koji tvrde da snovi nemaju nikakvu svrhu niti poruku te na one koji smatraju da su snovi dobri za naše mentalno zdravlje te da često nose poruku podsvijesti. Prema mišljenjima znanstvenika iz druge skupine, snovi o seksu nose određene poruke, a te poruke ovise o sadržaju snova, ali i o osobi koja sanja. Primjerice, ako osoba koja sanja seks i u stvarnosti žudi za seksom, poruka sna je jasna. No postoje i drukčiji scenariji u snovima iza kojih se ne krije stvarna želja. U nastavku vam donosimo objašnjenje stručnjakinje za snove Lauri Loewenberg o najčešćim snovima o seksu. (Pročitajte: Nose li naši snovi određene poruke ili su samo serije slika i senzacija bez značenja?)

Seks s nadređenom osobom, profesorom ili drugim autoritetom

Loewenberg naglašava kako osobe s kojima imate seks u snovima uglavnom predstavljaju nešto što vi želite biti. Ako sanjate seksualne odnose s profesorom, šefom ili nekom drugom nadređenom osobom, to uglavnom znači da želite biti čvršći i imati veću kontrolu nad svojim životom.

Seks s nepoznatom osobom ili poznanikom

Ako u snu imate seksualne odnose s osobom koju ne poznajete ili vam je poznata samo zato što je viđate u dućanu i slično, zasigurno ste se zapitali zašto baš s njom. Loewenberg kaže da u tom slučaju razmislite o tome što je ta osoba nosila, kako je izgledala u snu i što je predstavljala, jer njezine vrijednosti su ono što zapravo želite u vlastitom životu. Primjerice, ako ste imali seksualne odnose s osobom koja je uglađena, vjerojatno težite za disciplinom u vlastitom životu.

Seks s bivšim partnerom ili partnericom

Snovi o seksu s osobom s kojom ste prekinuli mogu imati vrlo jednostavno značenje. Naime, ako je prekid bio nedavno i ako vam bivši partner nedostaje, sanjali ste ga upravo iz tog razloga što vam fali i seks s tom osobom. Ako sanjate da ste imali seksualne odnose s bivšom ljubavi koju ste preboljeli i s kojom ste doista htjeli prekinuti, znak je to da ste doista prešli preko tog odnosa.

Seks s prijateljem

Ako ste u snu imali seksualne odnose s prijateljem, možete odahnuti. Prema riječima Lori Loewenberg, sanjati o seksu s nekim s kim ste bliski najčešće je samo odraz vaše povezanosti. Ako ste u posljednje vrijeme (u stvarnosti) došli do dubljeg zbližavanja ili napravili nešto što vas je još više povezalo, snovi o seksu simbol su tog povezivanja.

Zaključak svega je da su snovi o seksu posve normalni snovi te su izvrstan način za očuvanje našeg mentalnog zdravlja. Lori Loewenberg naglašava kako se u takvim snovima često kriju naše želje, potrebe te porivi koje na javi često ne možemo dokučiti. Stoga, pozdravite svoje snove o seksu, proučavajte ih i izvucite iz njih poruke koje vam vaša podsvijest šalje.

Foto: Ketut Subiyanto/Pexels