Zašto poticati interes učenika za popularizacijom STEM-a u očuvanju javnog zdravlja?

by | 28 ožujka, 2023

Kako bi što kvalitetnije pripremili i oblikovali buduće sustave i generacije, potrebno je potaknuti zanimanje učenika osnovnih i srednjih škola za karijeru utemeljenu na znanosti, posebice u javnom zdravstvu.

STEM u javnom zdravstvu više je od brige o bolestima. Riječ je o znanosti koja štiti i poboljšava zdravlje zajednice kroz zagovaranje politika, komunikaciju, zdravstveno obrazovanje i dostignuća, evaluacije i istraživanja kako bi se osiguralo da svaka osoba bude što zdravija. Drugim riječima, javno zdravlje jest pomaganje ljudima odnosno znanost i umjetnost sprječavanja bolesti, produljenja života i promicanja zdravlja organiziranim naporima i informiranim odlukama društva, organizacija, javnih i privatnih zajednica i pojedinaca. Javnozdravstvena praksa uključuje profesionalce iz svih STEM disciplina i još više, čak i iz slobodnih i humanističkih znanosti. Neke od bitnih vještina koje koriste uključuju istraživanje, komunikaciju, rješavanje problema, kritičko razmišljanje, inovacije i suradnju.

Učenici osnovnih i srednjih škola često nisu sigurni ili kvalitetno usmjereni u otkrivanju svojih interesa za obrazovanjem i karijerom. STEM je pristup koji im svakako treba predstaviti na vrijeme, kroz razne radionice, sajmove i aktivnosti koje učenicima predstavljaju medicinska istraživanja i potiču ih da kritički razmišljaju o praktičnim primjenama znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike. Takve aktivnosti mogu predstavljati važne STEM koncepte u kontekstu stvarnih ljudi koji se nose sa stvarnim bolestima u svrhu značajne perspektive koja može nadahnuti učenike da nastave obrazovanje i karijeru koja život mijenja na bolje.

Kako bi približili javno zdravlje učenicima, u sklopu provedbe ESF projekta Popularizacijom STEM-a do očuvanja javnog zdravlja, Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Hrvatska udruga za borbu protiv HIV-a i virusnog hepatitisa, za učenike srednjih i osnovnih škola u Zagrebu, organiziraju STEM radionice iz područja biomedicine i zdravstva kao potencijalnih budućih zanimanja i važnosti u očuvanju javnog zdravlja.

Program radionica obuhvaća ulogu STEM-a u zaštiti zdravlja i načine dolaska do rezultata i otkrića u STEM-u, a cilj je mladima prikazati razvoj znanstvene pismenosti i znanstvenog načina razmišljanja u biomedicini i zdravstvu kao STEM područja (eng. Science, Technology, Engineering, Mathematics). Ovo je jedinstvena prilika da se mladima omogući jedinstveni edukativni sadržaj i interaktivne radionice u kojima imaju prilike vidjeti zanimljivosti stomatologije kao struke i znanosti te primjenu STEM pristupa u zdravstvu istraživanjem anatomskih modela ljudskog organizma, svijeta pod mikroskopom i zanimljivih vježbi i sadržaja.

Trodnevne radionice se provode u sklopu projekta Popularizacijom STEM-a do očuvanja javnog zdravlja – UP.04.2.1.10.0050. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda uz intenzitet potpore od 100 %.

Više o projektu na https://stem.huhiv.hr/  i  https://www.facebook.com/stem.huhiv.hr

Foto: PR

Tagovi: