4 razloga zašto biste ovog ljeta trebali odabrati mineralnu kremu za sunčanje

by | 14 lipnja, 2024
mineralna krema za sunčanje

Još niste kupili kremu za sunčanje? Donosimo nekoliko razloga zašto biste se trebali odlučiti za mineralnu kremu s fizičkom zaštitom.

U posljednje vrijeme puno se govori o potencijalno štetnim sastojcima u kremama za sunčanje, a posebno su kontroverzni oksibenzon i retinil palmitat. Neka ih istraživanja povezuju s alergijskim reakcijama, poremećajem rada hormona, pa čak i s povećanim rizikom od raka. Ipak, stručnjaci ističu da nas nezaštićeno sunčanje može više koštati.

Na sreću, nisu svi proizvodi za zaštitu od sunca štetni i nemaju svi jednake zaštitne sastojke. Dvije su kategorije faktora za sunčanje: fizička ili mineralna zaštitna sredstva te konvencionalna ili kemijska zaštita. Mineralni zaštitni faktori, naspram konvencionalnih koji se apsorbiraju u kožu i neutraliziraju ultraljubičaste zrake sadržavaju prirodne minerale poput titanijum dioksida i cinkovg oksida koji prekrivaju površinu kože stvarajući fizički štit koji blokira UV zračenja.

Pročitajte: 10 najčešćih pogrešaka prilikom nanošenja kreme za sunčanje

mineralna krema za sunčanje

4 razloga zašto odabrati mineralni zaštitini faktor

1# Sigurne su za osjetljivu i reaktivnu kožu

Mineralne kreme za sunčanje ostaju na površini kože i ne dolaze u kontakt s imunološkim sustavom kože, kao konvencionalne zbog čega su na zlom glasu. Mineralni filtri se smatraju iznimno sigurnima za primjenu u proizvodima za sunčanje. Imaju vrlo mali potencijal reakcija i iritacija kože te su iznimno fotostabilni.

2# Pružaju veći stupanj zaštite

Ako sunčeve zrake upijate samo na ljetovanju, dva-tri tjedna godišnje, za takvu naglu i dugotrajnu izloženost suncu, stručnjaci predlažu upravo mineralnu zaštitu jer je snažnija. Iz istog je razloga, mineralna zaštita odlična za djecu, osobe alergične na sunce i na kemijske zaštitne faktore, te one s kožnim tegobama.

3# Štite kožu odmah po nanošenju

Mineralni faktori se zadržavaju na površini kože, zbog čega ove štite trenutno – čim ih se nanese – za razliku od kemijskih čije djelovanje počinje nakon 15-20 minuta. Idealno za one koji su uvijek u žurbi ili djecu.

4# Ne štete podmorju

Mnoge sintetičke kreme za sunčanje sadrže kemikalije koje su potencijalno štetne za vas ali i za koraljne grebene. Organske kreme za sunčanje koriste sastojke, kao što su ne-nano cink oksid i titan dioksid koji su sigurni za podmorje te manje oštećuju vodene ekosustave

Koje su negativne strane mineralnih krema za sunčanje?

Negativna strana ovog tipa zaštitnog faktora je da se pojedini proizvodi, zbog gušće teksture teže nanose, katkad ostavljajući bijeli trag na koži, a koji može, ako ste tomu skloni, začepiti pore. Zbog toga su stvoreni proizvodi nove generacije koji spajaju kemijske i mineralne zaštitne faktore. U njihovom je sastavu, među ostalim kombinacija cinkovog oksida i titanijum dioksida te zaštitnog faktora kemijskog podrijetla.

Proizvodi koji kombiniraju mineralno-kemijsku zaštitu, također smanjuju mogućnost razvoja alergije, jer vrlo mala koncentracija kemijskog zaštitnog faktora ulazi u kožu, dok se veći dio djelovanja ostvaruje pomoću mineralnih sastojaka s površine kože. Ovakva kombinacija ne ostavlja tragove na koži jer su mineralni sastojci jako usitnjeni a jednako učinkovito štiti i od UVA i UVB zraka.

Pročitajte: Kako je krema za sunčanje postala goruća tema na TikToku

Foto: nensuria, iStock / Getty Images Plus; Jun, iStock / Getty Images Plus via Getty Images Plus