Zašto je zdrav zeleni čaj

by | 13 studenoga, 2013

Bilo da se koristi kao napitak, kupka ili vlažan oblog, ova blagotvorna tekućina potiče detoksikaciju organizma, topi masne naslage, štiti mozak od starenja, sprječava zadržavanje tekućine, reaktivira cirkulaciju i zateže kožu.

Ovaj napitak sadrži dragocjene tvari kao što su polifenol, katehin, kvercetin, kofein, teofilin, teobromin, vitamine C, E, B i K, minerale i oligoelemente, cink, kalij, magnezij, koji imaju diuretička svojstva.

Vrlo je moćan antioksidans jer sprječava aktivnost slobodnih radikala koji uzrokuju pojavu malignih, srčanožilnih i drugih bolesti. Osim toga, čisti tijelo od toksina, ubrzava metabolizam, ublažava bolove, usporava proces starenja i smanjuje razinu kolesterola u krvi. Djelotvoran je i protiv upala, regulira rad štitne žlijezde, djeluje protiv depresije, otklanja reumatske tegobe, štiti od karijesa, regenerira jetru.

Poboljšava pamćenje

Osobe koje redovno konzumiraju zeleni čaj izložene su znatno manjem riziku od pojave demencije u starijoj dobi. Istraživanja su pokazala da kofein iz čaja nadražuje koru velikog mozga, zbog čega čovjek brže povezuje misli. Time se povećava sposobnost pamćenja, poboljšava se koncentracija, motivacija i izdržljivost, a intelektualni rad postaje lakši i uspješniji. Neki sastojci zelenog čaja mogu zaštititi moždane stanice od štetnih procesa koji prate Alzheimerovu i Parkinsonovu bolest.

Pomlađuje

Svakodnevno konzumiranje zelenog čaja usporava starenje kože i sprječava njezino isušivanje. Tri šalice dnevno mogu pomoći koži da se oporavi od štetnog učinka sunčevih zraka. Iz tog razloga zeleni čaj sve češće je jedan od glavnih sastojaka brojnih kozmetičkih proizvoda.

Ubrzava metabolizam i topi masnoće

Flavonoidi iz zelenog čaja, osobito katehin, sprječavaju štetno djelovanje slobodnih radikala koji su najodgovorniji za gubitak tonusa kože. Katehin ubrzava otklanjanje viška tekućine i zajedno s kofeinom stimulira lipolizu, pospješuje topljenje masnoća i pokreće metabolizam. Nedavna istraživanja na sveučilištu u Ženevi potvrdila su da aktivna svojstva zelenog čaja značajno utječu na smanjenje dnevnog unosa kalorija.

Da bi se u potpunosti iskoristila pozitivna svojstva ovog blagotvornog napitka, punu žličicu listova usujte u 170 – 200 ml proključale vode i ostavite da odstoji dvije do četiri minute, ne duže, jer mu se tako gubi stimulativni efekt. Procijediti i piti po šalicu čaja ujutro tijekom doručka i poslijepodne (da bi se potaknula drenaža). Jedna šalica na dan dovoljna je doza zelenog čaja koja može potaknuti drenažu tkiva i izbaciti višak tekućine iz organizma.

Štiti od raka

Zeleni čaj sprječava nastanak i napredovanje raka. Katehini kojim obiluje ovaj napitak sprječavaju djelovanje enzima urokinaze, odgovornog za zamjenu zdravih stanica kancerogenim. Kada je urokinaza blokirana, stanice raka izumiru jer gube izvor bjelančevina. Japanski znanstvenici otkrili su da je zeleni čaj učinkovit u prevenciji raka jednjaka i dojke, sprječava pojavu raka želuca, jetre i prostate i poboljšava zdravstveno stanje osoba oboljelih od malignih bolesti. Antioksidansi koje sadrži mogu zaštititi i od promjena strukture DNK uzrokovanih štetnim utjecajem UV-zračenja, pa se u posljednje vrijeme intenzivno radi na formulama krema sa sastojcima zelenog čaja koje su dobra zaštita od karcinoma kože.

Ublažava alergije

Rezultati znanstvenih istraživanja pokazali su da redovna konzumacija zelenog čaja može donijeti olakšanje osobama koje pate od alergija. Istraživači u Japanu identificirali su sastojak zelenog čaja koji blokira ključni receptor stanice uključen u nastanak alergijskog odgovora.

Autor: Life Content