Zašto je važno imati hobi i kako za isti osloboditi vrijeme

by | 22 rujna, 2020

Zbog iluzije o muško-ženskim poslovima, žene su često ostajale bez slobodnog vremena i vlastitih hobija i zanimacija.

Iako se vremena polako mijenjaju, a poslovi i obveze gube predznake definirane spolom, mnoge žene i dalje tvrde kako nemaju dovoljno slobodnog vremena za činjenje djelatnosti koje ih uveseljavaju.

Zašto je bitno imati hobi?

Hobi je aktivnost koju činite iz osobnog zadovoljstva te kako biste razvili razne sposobnosti, proširili znanje i vještine. No isto tako, hobi kao nešto što činite iz ljubavi, predstavlja i vrijeme koje poklanjate sebi za svoje dobro. To znači da osoba koja ima vremena za hobi zapravo radi na sebi. Raditi na sebi znači postajati bolja i ispunjenija osoba, stoga imati hobi znači biti bolji i za ljude oko sebe.

Kako pronaći vrijeme za hobi?

Ono što je najčešće problem kod osoba koje nemaju hobi je to što ne mogu (ili barem tvrde da ne mogu) pronaći slobodno vrijeme za aktivnosti koje ih zanimaju. Bilo da je vaš hobi čitanje knjiga, pisanje, slikanje, fotografiranje ili nešto posve drugo, za sve od navedenog trebat će vam vrijeme u koje nisu uključene druge aktivnosti.

Slobodno vrijeme možete imati i tako što ćete ustati ranije ili tako što ćete zamoliti partnera ili nekog drugog člana obitelji da obavi dio poslova koje ste do sada odrađivali vi. Drugi je način da “presložite” svoje vrijeme. Napišite svoj dnevni raspored, nemojte zaboraviti navesti i vrijeme koje provodite ispred TV-a te na društvenim mrežama. Nakon što ste zapisali svaku aktivnost koji činite u danu, izbacite sve ono što je bespotrebno te umjesto toga ubacite svoj hobi.

Foto: Brooke Lark/Unsplash