Zašto je anksioznost opasna za žene

by | 5 listopada, 2014

Anksiozne žene imaju dva puta veću šansu u srednjim godinama oboljeti od Alzheimera, utvrdili su znanstvenici sa švedskog Sveučilišta Gothenburg.

anksioznost

Poremećaji poput Alzheimera ili kardiovaskularnih bolesti rezultat su raznih čimbenika i anksioznost je jedan od njih”, kaže voditelj istraživanja Ingmar Skoog.

Istraživači sugeriraju da bi anksioznim osobama mogla pomoći bihevioralna terapija, čime bi se smanjio rizik od Alzheimera kasnije u životu.

Alzheimerova bolest je najrasprostranjeniji oblik demencije.

Profesor neurologije i psihijatrije na njujorškom zdravstvenom centru Langon James Galvin kaže kako anksiozne osobe trebaju razmišljati o tome da i liječenje anksioznosti može utjecati na rizike za razvoj Alzheimera. Dok se točan uzrok ove bolesti ne zna, stručnjaci su utvrdili niz rizika za njezin razvoj – od povišenog krvnog tlaka do povišenog kolesterola.

Skoogov tim piše u časopisu Neurology da karakteristike osoba također utječu na povećanje rizika, kroz ponašanje i životni stil.

Istraživanjem koje je započeto 1968. gotovo 40 godina praćeno je 800 srednjovječnih žena koje su na početku istraživanja bile u dobi od 38 do 54 godine. Skoro 20 posto, odnosno njih 153, razvilo je demenciju do kraja istraživanja. Od tog broja u 104 slučajeva radilo se o Alzheimerovoj bolesti.

Žene koje su na početku istraživanja bile najanksioznije imale su dvostruko veće izglede za pojavu Alzheimera u odnosu na one koje su pokazivale najmanje anksiozno ponašanje.

Uzimajući u obzir stresove kojima su ispitanice bile izložene tijekom života veza anksioznosti i demencije više nije bila toliko izražena. Prema tom istraživanju, stres u srednjoj životnoj dobi povećava rizik od demencija, uključujući i Alzheimera.

Utvrdili su i da je ekstrovertnost povezana s manje stresa. Naime, žene koje su bile najanksioznije i najintrovertnije imale su najveće izglede za razvijanje bolesti.

Iako je istraživanje obuhvatilo samo žene, Skoog i Galvin smatraju da rezultati ne bi bili ništa drugačiji kod muškaraca.

Rezultati ne potvrđuju da anksioznost izaziva Alzheimerovu bolest. Jedno od objašnjenja je da anksioznost pogoduje nezdravom stilu života ili ponašanjima koja povećavaju rizike za Alzheimera.

Skoog kaže kako se vjeruje da zdrava prehrana i vježbanje u srednjim godinama mogu smanjiti mogućnost pojave Alzheimera kasnije u životu.

Izvor: Hina