Zašto bi slučaj neobrađene fotografije Khloé Kardashian mogao biti važna opomena za sve nas?

by | 9 travnja, 2021

U savršenom svijetu, rijetko tko bi imao potrebu mijenjati proporcije svoga tijela i crte svoga lica do granica neprepoznatljivosti samo kako bi se uklopio u društveno prihvatljivu viziju lijepoga. U savršenom svijetu, poznate osobe ne bi nas obmanjivale svojim fotografijama isklesanih trbušnih mišića pripisujući potonje ispijanju magičnih čajeva. U savršenom svijetu, mlade bi djevojke odrastale gledajući prirodna lica i tijela na internetu koja im ne bi stvarala osjećaj manje vrijednosti, srama i nezadovoljstva te ne bi s 18 godina imale potrebu ubrizgavati botoks u svoje čelo ili stavljati filere u svoje usnice. U savršenom svijetu, poznate osobe bile bi imune na kritike, maltretiranja i ismijavanja (ako bi iste uopće postojale u takvom svijetu) te bi uvijek i konstantno, izdižući se iznad njih, samouvjereno prikazivale svoja lica i tijela, promovirajući različitost, pristupačnost i prirodnost.

Ipak, ovaj je svijet, odnosno društvo koje smo kreirali, oduvijek miljama daleko od savršenstva, pa je sve navedeno vrlo teško za očekivati, što se pokazalo i sa slučajem fotografije o kojoj se posljednjih dana dosta priča na internetu. U slučaju da vam je promaknulo, neobrađena fotografija Khloé Kardashian, na kojoj poznata zvijezda reality showa stoji ispred bazena u kupaćem kostimu, pogreškom je objavljena te se počela širiti internetom. S obzirom na to da fotografija nije autorizirana od strane Khloé, KKW tim danima neumorno radi na tome da se fotografija potpuno ukloni s interneta, blokirajući pritom čak i račune korisnika, primjerice, Twittera.

 

“Fotografija Khloé uslikana tijekom privatnog obiteljskog okupljanja objavljena je pogreškom na društvenim mrežama bez dopuštenja”, otkrila je direktorica marketinga KKW brendova Tracy Romulus u izjavi za Page Six, dodavši kako Khloé izgleda prekrasno no ima potpuno pravo zahtijevati da se fotografija koja nije bila namijenjena objavi makne. Reakcije na društvenim mrežama su, očekivano, mnogobrojne i raznolike. Dok mnogi navijaju i potiču Khloé da fotografiju ostavi online jer je riječ o stvarnom prikazu njezinog tijela i kao takav je vrlo koristan za mlade djevojke i fanove, drugi objašnjavaju kako nisu na strani Khloé jer je upravo ovakvo ponašanje, odnosno 10-godišnje promoviranje jednog izgleda od strane obitelji Kardashian, pridonijelo kreiranju i održavanju nerealnog standarda ljepote koji se promovira posljednjih godina. (Pročitajte: Ohrabrujući projekt fotografkinje podsjetit će vas na ljepotu različitosti ženskog tijela)

U međuvremenu se oglasila i sama Khloé, koja je na svom Instagram profilu objavila set nefiltriranih i neobrađenih videa koji prikazuju njezino tijelo. “Fotografija objavljena ovog tjedna je lijepa, no kao netko tko se cijeli život bori s prihvaćanjem vlastitog tijela, kad netko uslika fotografiju vas koja vam ne laska zahvaljujući osvjetljenju ili ne prikazuje kako uistinu izgleda vaše tijelo – i tada tu fotografiju podijeli sa svijetom – trebali biste imati potpuno pravo zahtijevati da se ona ne dijeli – neovisno o tome tko ste”, napisala je Khloé u objavi dodavši kako su pritisak i konstantno ismijavanje koje doživljava za nju jednostavno previše. Khloé je adresirala i vrlo ružne komentare koji ju prate tijekom svih godina karijere, poput onoga da je ona “ružna sestra”, objašnjavajući kako je jako teško živjeti pod vječnim mikroskopom te na način da se svaka njezina mana i nesavršenost analiziraju do najsitnijeg detalja te potom ismijavaju. “Kad ovakve kritike odlučim pretvoriti u motivaciju i dovedem se u najbolju formu u životu, pa čak i s namjerom da motiviram one koji prolaze kroz slično, opominje me se da to nisam mogla postići teškim radom, već da sam sve to platila”, napisala je Khloé, završivši rečenicom kako su njezino tijelo, njezina fotografija i način na koji se želi prikazati te što želi dijeliti sa svijetom njezin izbor.  (Pročitajte: Oduševio nas je projekt koji se bori protiv ukorijenjenih standarda ljepote i slavi različitosti)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Khloé Kardashian (@khloekardashian)

I premda Khloé jednim dijelom ima pravo i teško je uopće zamisliti količinu maltretiranja koju sestre Kardashian/Jenner, a osobito Khloé, prolaze na dnevnoj bazi posljednjih desetak godina, ono zbog čega nam je pomalo žao jest to što Khloé zasad nije odlučila prekinuti začarani krug tiranije nad ženskim tijelima. Istina jest da su sestre Kardashian, koje iza sebe imaju goleme timove koji im pomažu izgledati tako kako izgledaju, već svojim sudjelovanjem u ovoj “igri” doprinijele “pumpanju” neodrživog standarda ljepote, no nije fer odgovornost prebaciti isključivo na njih. Standardi ljepote postoje otkad je svijeta, a oni fokusirani na žene oduvijek su bili poprilično rigorozni. S druge strane, bez obzira na to koliko se neki komentar na internetu učinio benignim, pa čak i humorističnim u očima komentatora u datom trenutku, ostaje činjenica da i ovakve usputne opaske i kritike doprinose sveopćoj klimi neprihvaćanja različitosti naših tijela i promoviranju samo jedne vrste izgleda kao ultimativnog standarda. Ne treba niti zaboraviti činjenicu da su poznate osobe ljudi od krvi i mesa, baš kao i mi, te su njihovi osjećaji srama i nezadovoljstva potpuno realni. Jasno, nemoguće je u potpunosti se poistovjetiti sa zvijezdama poput sestara Kardashian, no sama činjenica da Khloé opsesivno pokušava maknuti fotografiju na kojoj izgleda potpuno normalno, puno govori o tretmanu koji ima u medijima, ali i u javnosti, te je s time na umu čak i pomalo nerealno očekivati kako je toliko mentalno jaka da odjednom odluči napraviti potpuni zaokret. Ono čemu se možemo nadati jest da će Khloé, baš kao i njezine sestre, osvijestiti činjenicu da one mogu biti te koje će stvari okrenuti nabolje za mnoge mlade ljude koji su osjetljivi na ono što vide online, te da doista mogu odbaciti sveopći teror filtera i Photoshopa koji je posljednjih godina uzeo maha i za kojeg znamo da ima negativan utjecaj na naše mentalno zdravlje. Na nama ostalima jest da osvijestimo vlastito ponašanje, često i ono nesvjesno, baš kao i utjecaj koji nerealne fotografije i životi na društvenim mrežama imaju na nas, te da radimo na sebi. Na kraju dana, trendovi se mijenjaju i neki će standard ljepote uvijek dominirati jer je to u ljudskoj prirodi, no ipak smo mi ti koji dopuštamo hoće li potonji utjecati na nas ili ne. (Pročitajte: Lana Jurčević o body positivityju, ljubavi prema sebi i svome tijelu)

Foto: Matt Winkelmeyer/Getty Images Entertainment via Guliver