Započeo NOIR festival

by | 6 svibnja, 2011

Sinoć u galeriji Velvet projekcijom kratkog filma Mean to Me i otvorenjem istoimene izložbe fotografija počeo je prvi NOIR Festival Zagreb. Otvorenje su uveličala brojna poznata imena: avangardna diva Josipa Lisac, kantautor Arsen Dedić, glumci Livio Badurina, Damir Markovina, Edvin Liverić, glumice Nataša Janjić, Iva Visković, Judita Franković, režiseri Dalibor Matanić i Branko Ivanda, spisateljica Milana Vlaović, televizijski voditelj Joško Lokas i mnogi drugi.

Prvu noć NOIR Festivala Zagreb obilježila je projekcija kratkog filma Mean to Me i otvorenje istoimene izložbe fotografija. U ugodnoj proljetnoj atmosferi na terasi galerije Velvet gosti festivala imali su priliku pogledati filmski prvijenac svjetskog top modela Agyness Deyn. Agyness je video porukom pozdravila zagrebačku publiku, a publici se osobno obratio i specijalni gost festivala, renomirani svjetski umjetnik i režiser filma Mean to Me, gospodin Peter McGough. Selektorica filmskog dijela festivala Mima Simić zahvalila se gostima na velikom interesu za festival i pozvala goste na drugu projekciju večeri u art kino Tuškanac.
Tom prilikom Mima Simićje izjavila: « Izbor za kasnovečernju projekciju nije slučajnost, Dama iz Šangaja Orsona Wellesa je hommage velikom redatelju koji je rođen 5. svibnja. I nadam se da će uzvanici uživati u ovom vrhunskom noir klasiku!»
Tijekom večeri gosti su mogli uživati u glazbenim numerama poznatih filmskih noir klasika u izvedbi glumice i pjevačice Ive Visković i gitariste Ante Gele.

Za one kojima je noir još uvijek nedovoljno poznat kao tema, ali i za one koje ova tema svakodnevno nadahnjuje u životu i radu, dio festivalskog programa osmišljen je i kao okrugli stol na temu noira u književnosti, glazbi, modi i drugim aspektima umjetničkog i svakodnevnog života. U opuštenoj atmosferi galerije VELVET stručni umjetničko-modni-filmsko-knjiški tim i pokoji as iz rukava (i revolver iz balonera) zborit će na temu noira. Sudionici okruglog stola su: Mima Simić – selektorica festivala i filmska kritičarka, dr. Nikica Gilić – filmolog, Ivana Roščić – glumica, Ana Lendvaj – modna kritičarka i novinarka Večernjeg lista, Saša Šekoranja – akademski slikar i Dean Kotiga – filmski kritičar mlađe generacija i ljubitelj strip noira – pod strogim moderatorskim okom ultimativne femme fatale malih ekrana – Daniele Trbović. Okrugli stol na programu Festivala je u petak 6. svibnja u 19.00 sati u galeriji VELVET, ulaz je slobodan.

Tagovi: