Zagreb ovog ljeta vrvi događanjima: Donosimo vodič za sljedeća dva mjeseca

by | 21 lipnja, 2020

Proljeće i ljeto su i naša najdraža doba, a kako ne bi i bili s obzirom na to da u tih nekoliko mjeseci sve živne, pogotovo ako se nalazite u Zagrebu.

Iz godine u godinu, sve je više festivala, novih restorana, koncerata i događanja zbog kojih redovito ne ostajemo doma. Smijeh se prožima od Zrinjevca, preko Ilice, platoa Gradec i Gornjeg Grada, pa sve do Maksimira i Jaruna, a i nekako smo svi jedva dočekali da nas obasja sunce i budemo u društvu svojih najdražih. Naravno, gdje bolje nego na Food festivalima degustirajući novu hranu, glazbenima gdje će nam se noge rasplesati ili onima edukativnima koji će nas osvijestiti. U nastavku vam donosimo raspored događanja za lipanj i srpanj u Zagrebu, izuzev kazališnih predstava i koncerata koji su također u tijeku.

Baš naš Gourmet i Music festival – plato Gradec do 5. srpnja
Baš Naš festival još je prošle godine ispričao odličnu zagrebačku priču s platoa Gradec i pokazao uređenje kojem nisu odoljeli mnogi. Otvorenje je bilo u petak, a sve do 5. srpnja svaki dan zabavljat će vas razni izvođači, hraniti odlični kuhari i posluživati najbolji barmeni.

Gastro Music Fest – Zrinjevac do 28. lipnja
Iako je Zrinjevac i sam kao gradska oaza, ovaj put upotpunjava ga jaka street food ponuda u kojoj ćete itekako guštati. Naravno, neće izostati ni glazbe za svaki ukus – jazz, pop, soul, house, reggaeton i domaći hitovi, a sve u izvedbama poznatih izvođača, no pazite, traje samo do 28. lipnja.

Art Park – otvoren do 6. rujna
Omiljeno mjesto za sve artiste i ljubitelje umjetnosti svakako je Art park koji oduševljava još jednom novom sezonom. Vraća se u park Ribnjak koji će ponovno postati jedinstvenom street art galerijom na otvorenome. Tamo vas čekaju brojne radionice za koje izlaze rasporedi kontinuirano, pa ih zapratite za više informacija.

Food Truck festival – Jarun 1.-5. srpnja
Iako je ovo prvi Food Truck Festival najavljen za 1. srpnja do 5. srpnja na Jarunu, na livadi tik do Aquarius kluba, nimalo ne sumnjamo da će svi pohrliti na Jarun zasladiti nepce. Po prvi put će okupiti tematske kamione sa šarenom ljetnom ponudom slasnih zalogajčića i pića uz dnevni program za djecu te večernji program za one malo starije.

Festival Tolerancije – 28. 6. – 4. 7.
Odlični filmovi, zanimljive i provokativne izložbe, društveno važna predavanja i edukativni programi, predstavljanja udruga i sjajni koncerti uz uvijek istu misiju – brigu za tolerantno, napredno, solidarno i potencijalima bogato društvo. 14. Festival tolerancije ove će se godine održati od 28. lipnja do 4. srpnja na otvorenom, na zagrebačkom Bundeku, a ulaz na sve projekcije i popratne sadržaje je besplatan. Više informacija o projekcijama pogledajte na njihovoj stranici. 

Gornjogradske coprnice – počinje od 27. 6. u 20:00 (idući datumi: 5., 12., 19., 26. srpnja)

Gornjogradske coprnice kultna su zagrebačka priča o magiji u gradu, vješticama, osvetama, snovima i srcima koja nikako nije namijenjena samo za turiste. Broj ulaznica je ograničen, cijena jedne iznosi 120 kuna, pa kupujte što prije. Više o raspoloživim datumima pogledajte na linku.

Izložba Nesvrstani – Lauba – zadnji dan
Boutique Art Fair “NESVRSTANI” donosi radove više od 120 umjetnika. Lauba – Kuća za ljude i umjetnost, ujedno izlagač i organizator Nesvrstanih, ove godine ekskluzivno predstavlja suradnju s Ivanom Kožarićem, a tu su najnoviji radovi nezaobilaznih imena hrvatske suvremene umjetnosti.

Izložba Dražen Pejković – Singularnost – od 3. do 28. lipnja 2020
U Studiju Moderne galerije “Josip Račić” od 3. do 28. lipnja 2020. bit će predstavljena je izložba Singularnost splitskog arhitekta i umjetnika Dražena Pejkovića koji dolazi s 10 radova u kombiniranoj tehnici.

Radionice:

Booksa: Šetnja iza ugla – priča o zagrebačkim parkovima – danas u 12:00
U parkiću ispred Bookse Saša Šimpraga održat će predavanje o zagrebačkim parkovima i vrtovima. Petu godinu za redom, održavat će se radionice ispred Bookse, u parku i to cijeli mjesec, sve do 18. srpnja. Danas u 12 sati na redu je ova o parkovima, a sutra…

Booksa: Dramsko pisanje – nove generacije – 23. 6. u 20:00
U suradnji s udrugom Savez scenarista i pisaca izvedbenih djela (SPID) u parku ispred Bookse održat će se razgovor na temu queer dramskog pisma. Sudjelovat će Ivica Buljan, kazališni redatelj, Jasna Žmak, dramaturginja i spisateljica, te Espi Tomičić, student dramaturgije i autor drame Your love is King, uz moderaciju dramaturginje Nine Gojić. Raspravljat će se o tome koliko domaće dramsko pismo zastupa likove koji pripadaju seksualnim i rodnim manjinama, ali i kako se queer pristup pisanju odnosi prema svojem sadržaju i formi.

Foto: Baš Naš festival, Unsplash