Za žene u menopauzi idealan je selen, a evo i zašto

by | 9 prosinca, 2019

Selen je jedan od najjačih antioksidanasa. Uz vitamine C i E te beta-karoten, borac je protiv slobodnih radikala koji sudjeluju u razvoju bolesti srca, pluća i raka, pa igra važnu ulogu u očuvanju zdravlja.

Isto tako, selen čuva imunitet, poboljšava rad gušterače i značajno usporava sušenje i starenje tkiva, zatim čuva kožu i čini je elastičnijom, pa tako i otpornijom na vanjske utjecaje i starenje. Selen povoljno djeluje na žene u menopauzi jer ublažava valunge i poboljšava opće stanje.

Što se tiče jačeg spola, selen se koncentrira u testisima i igra značajnu ulogu u pokretljivosti spermatozoida. Izvori selena u prehrani su brazilski oraščići, gdje se samo jednim plodom dnevno osigurava neophodna količina selena.

Bogati izvori također su riba, školjke, iznutrice poput jetrica, mekinje, pivski kvasac, pšenične klice, sjeme suncokreta. Meso i jaja također mogu osigurati odgovarajuću razinu selena. Žitarice i njihovi proizvodi također sadrže selen ovisno o podrijetlu odnosno kvaliteti zemljišta.

Foto: Unsplash