Za djecu mlađu od godine dana ova hrana može biti opasna

by | 29 prosinca, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Jedna od glavnih prekretnica za roditelje je trenutak kad beba počne jesti krutu hranu. No jeste li svjesni svih opasnosti koje to nosi?

Djeci treba dopustiti da istražuju hranu, ali pritom treba imati na umu da postoje namirnice koje treba izbjegavati dok dijete ne napuni barem godinu dana, kako prenosi Babble.

Med

Med treba izbjegavati zato što može razviti botulizam. Botulizam je rijetka, ali teška bolest koju uzrokuje anaerobna bakterija Clostridium botulinum, koja stvara spore i toksični otrov, a posljedice za bebu mlađu od godine dana su ozbiljne.

Maslac od kikirikija

Ovaj proizvod može izazvati ozbiljne alergijske reakcije. Osim alergija, maslac od kikirikija je izrazito opasan zato što je to gusta ljepljiva stvar koja može izazvati gušenje.

Sol

Bebe ne trebaju jesti slanu hranu. Bubrezi jednogodišnjeg djeteta nisu dovoljno razvijeni da bi se mogli nositi s velikim količinama natrija pa je važno izbjegavanje dodavanja soli. Također, treba imati na pameti da sva prerađena hrana u sebi već sadrži određene količine soli pa to treba izbjegavati.

Grožđe

Grožđe je inače dobra grickalica za vaše mališane, ali tek kad postanu malo starija. Čak i ako grožđe prerežete napola, ono predstavlja rizik za bebe jer se njime mogu lako ugušiti. Ovo se odnosi i na grožđice, tako da je ovu grickalicu potrebno izbjegavati.

Čokolada

Svaka beba bi voljela dobiti komadić čokolade. Iako mislite da to nije loša ideja, sjetite se da u čokoladi ima kofeina i mlijeka što je djeci mlađoj od godinu dana teško probaviti.

Svježa mrkva

Kao i grožđe, veličina i krutost sirove mrkve veliki je rizik od gušenja za malu djecu. Najsigurniji način za konzumiranje mrkve je kuhana mrkva.

Kokice

Iako je to hrskava, ukusna i može biti zdrava grickalica, postoji ozbiljna opasnost od gušenja. Nikad nemojte davati kokice djeci mlađoj od godinu dana.

Tvrdi bomboni

Bombone, uključujući lizalice, najbolje je odgađati dok dijete ne bude dovoljno staro za pranje zuba.

IZVOR: INDEX.HR