Brzi recept za ukusan ajvar gotov u sat vremena
Tražite recept za brzi ajvar koji ne zahtijeva sate i sate provedene kraj štednjaka? Donosimo recept idealan za one koji žele uživati u okusu domać...
Zasićene masnoće životinjskog podrijetla nikad nisu bile štetne te nisu puno utjecale na višak kilograma. Uzrok debljine je prehrana bogata šećerom i prerađenim ugljikohidratima.
Zasićene masnoće životinjskog podrijetla iz mesa, maslaca, jaja, svinjske masti i punomasnih mliječnih proizvoda nikad nisu bile štetne nego su činile važan dio prehrane iz kojeg crpimo vitamine topive u masnoći, esencijalne masne kiseline, energiju i dugotrajnu sitost. One su građevinski materijal tijela, neophodan za normalan rast i razvoj djece i za funkcioniranje organizma.
Medicinski žurnal Open Heart objavio je vijest da masnoće nisu štetne onako kako smo to vjerovali. One nikako nisu suštinski “krive” za višak kilograma i kolesterol, koji toliko želimo smanjiti u prehrani.
Zbog nametnutog straha od masnoća i kolesterola tradicionalnu prehranu zamijenili smo industrijskim prerađevinama, light i zamjenskim proizvodima. Danas su očigledne posljedice takvog poremećaja prehrane: pretjerana debljina, dijabetes tipa 2, srčanožilne bolesti, alergije i mnoge druge.
Prehrana svuda u svijetu, pa i kod nas, bogata je šećerom i prerađenim ugljikohidratima te tu treba tražiti uzrok navedenih bolesti.
Savjet stručnjaka je da i dalje treba smanjiti grickalice jer su one potencijalna opasnost po zdravlje.
Neprerađeni ili cjeloviti ugljikohidrati kao što su kruh od punog zrna žitarica, neprerađena riža, grah i mahunrke smatraju se i dalje najzdravijim namirnicama koje osiguravaju nutritivne sastojke i štite organizam od mnogih bolesti.
Izvor: Life Content