Za debljinu su krivi ugljikohidrati a ne masnoće

by | 7 ožujka, 2015

Zasićene masnoće životinjskog podrijetla nikad nisu bile štetne te nisu puno utjecale na višak kilograma. Uzrok debljine je prehrana bogata šećerom i prerađenim ugljikohidratima.

stomak

Zasićene masnoće životinjskog podrijetla iz mesa, maslaca, jaja, svinjske masti i punomasnih mliječnih proizvoda nikad nisu bile štetne nego su činile važan dio prehrane iz kojeg crpimo vitamine topive u masnoći, esencijalne masne kiseline, energiju i dugotrajnu sitost. One su građevinski materijal tijela, neophodan za normalan rast i razvoj djece i za funkcioniranje organizma.

Medicinski žurnal Open Heart objavio je vijest da masnoće nisu štetne onako kako smo to vjerovali. One nikako nisu suštinski “krive” za višak kilograma i kolesterol, koji toliko želimo smanjiti u prehrani.

Zbog nametnutog straha od masnoća i kolesterola tradicionalnu prehranu zamijenili smo industrijskim prerađevinama, light i zamjenskim proizvodima. Danas su očigledne posljedice takvog poremećaja prehrane: pretjerana debljina, dijabetes tipa 2, srčanožilne bolesti, alergije i mnoge druge.

Prehrana svuda u svijetu, pa i kod nas, bogata je šećerom i prerađenim ugljikohidratima te tu treba tražiti uzrok navedenih bolesti.

Savjet stručnjaka je da i dalje treba smanjiti grickalice jer su one potencijalna opasnost po zdravlje.

Neprerađeni ili cjeloviti ugljikohidrati kao što su kruh od punog zrna žitarica, neprerađena riža, grah i mahunrke smatraju se i dalje najzdravijim namirnicama koje osiguravaju nutritivne sastojke i štite organizam od mnogih bolesti.

Izvor: Life Content