Naučite razlikovati osmijehe po izgledu i značenju

by | 2 rujna, 2020

Okidač za osmijeh su pozitivne emocije, no ponekad se ljudi smiješe jer smatraju da se to očekuje od njih ili kako bi zavarali svojim ponašanjem. Postoje očigledne razlike između tri vrste osmijeha, kako kažu psiholozi.

Osmijeh je najljepši ukras na svakom licu. Iako kombinacija emocija i mišića lica može stvoriti beskonačne izraze i osmijehe, danas se većina osmijeha može podijeliti u tri glavne kategorije: osmijesi istinskog uživanja, društveni osmijesi i osmijesi dominacije. Evo što svi znače:

1. Duchenneov osmijeh

Duchenneov osmijeh, koji se u jednom istraživanju naziva i nagradni osmijeh te je osmijeh istinskog uživanja. To je uistinu istinski osmijeh, prepoznatljiv po načinu na koji dopire do očiju osobe, kako piše MindBody Green.

“Osmijesi istinskog uživanja su oni koji imaju nasmijani mišić koji podiže kutove usana, ali i aktiviraju se mišići oko oka”, objašnjava David Matsumoto, dr. znanosti, stručnjak za govor tijela i osnivač Humintella. Ono što mišiće oko očiju čini nasmiješenima je to da se obrazi podignu, napravi se sjajni izgled obraza, nekim ljudima nabora se koža oko očiju i istegnu se kapci oka, kako objašnjava.

Ovi osmijesi odnose se na izražavanje pozitivnih emocija poput uzbuđenja i zabave.

2. Društveni osmijesi

Društveni osmijesi mogu se nazvati i neosjećajni osmijesi ili prigodni.

Društveni osmijesi ili osmijesi bez uživanja ne aktiviraju očne mišiće, kako napominje Matsumoto. Smatrajte ovakav izraz lica kao pomalo napet osmijeh, obično bez pokazivanja zuba, onakav kakav biste pružili nekom u društvenoj situaciji gdje ste uspostavili kontakt s očima.

Iako nisu nužno najoriginalniji, Matsumoto napominje da oni igraju važnu ulogu kao zajednička ljubaznost, pokazujući otvorenost prema onima oko vas i opću susretljivost.

3. Dominantni osmijesi

I na kraju, u gore spomenutom istraživanju Sveučilišta Wisconsin i Queen’s University Belfast u Irskoj, treća klasifikacija osmjeha poznata je kao dominantni osmijeh i koristi se za upravljanje društvenom hijerarhijom i statusom.

Kod ove vrste osmijeha podižu se obrve i obrazi, slično Duchenneovu osmijehu, ali sâm osmijeh gubi svoju simetriju i više sliči na osmijeh ili podsmijeh. Tamo gdje se Duchenneovi, pa čak i društveni osmijesi smatraju znakom ugodnosti i pozitivnosti, dominirajući osmijesi definitivno nisu. Povezani su sa superiornošću, samopouzdanjem i hvalisanjem.

U konačnici – razlika između pravog i lažnog osmijeha

Iako svaki osmijeh zahtijeva stezanje mišića oko usta, najveća se razlika ogleda u mišićima oko očiju, nazvanih orbicularis oculi. U istinskom osmijehu događa se kontrakcija tih mišića te se povlači koža uz oči, a prepoznatljiva je i “iskra” koja se pojavljuje u pogledu.

S druge strane, kod forsiranja osmijeha prisutan je rad mišića u svakom obrazu koji se nazivaju risorus. Time se usne formiraju u pravi oblik smiješka, ali izostaje stezanje mišića oko očiju.

IZVOR: 24SATA.HR

Photo by Baylee Gramling on Unsplash