Je li 30 minuta vožnje biciklom dnevno dovoljno za postizanje ciljeva?

Mnogi se pitaju je li ova aktivnost dovoljna za mršavljenje ili jačanje mišića

by | 7 prosinca, 2021
Žena biciklira po snijegu

Iako se za vožnju biciklom često čekalo idealno vrijeme, sve je više onih koji biciklom putuju na posao ili do prijatelja, jedino im je važno da ne pada kiša. Iako su temperature niže, već nakon par minuta vam može biti ne samo toplo, već i lagano prevruće, a mnogi vole biciklirati i u teretanama.

Bicikli su odlični jer nemaju veliki pritisak na zglobove, sagorijevaju kalorije i služe ujedno i kao prijevozno sredstvo, no ako bicikl koristiti kao zagrijavanje, ili razmišljate o tome da ga dodate svom režimu vježbanja – možda se pitate može li biciklizam zaista dovesti do boljeg općeg zdravlja, pogotovo ako imate malo vremena na raspolaganju. Iz nekog se razloga stručnjaci dvoume hoće li napraviti promjene.

Pročitajte više: Ovo su neke od najboljih biciklističkih ruta u Hrvatskoj

“Moguće je smršavjeti vozeći bicikl 30 minuta dnevno”, rekla je za POPSUGAR Jennifer Chew, certificirana osobna trenerica i specijalistica za mršavljenje. Trideset minuta vožnje biciklom u prosjeku sagorijeva 200 kalorija, iako taj broj ovisi o nekoliko čimbenika, uključujući našu težinu, intenzitet treninga i otpor, kako je objasnila Chew.

Ako želite sagorjeti maksimalni broj kalorija koji možete u tih 30 minuta, pojačajte otpor, ili namjestite uspon. A odlična je ideja i kombinacija usporavanja i ubrzanja tempa. Kako vaše tijelo jača, možete povećati intenzitet, uz mješavinu kratkih intervala gdje dajete sve od tebe.

No, iako je gubitak težine moguć dok vozite bicikl 30 minuta dnevno, stručnjaci naglašavaju da iako radi promjene, važno je uključivati i trening snage i druge promjene, poput prehrane, kako biste osigurali napredak u ostvarenju svojih ciljeva.

“Kad uparite režim treninga snage s kardiovaskularnom aktivnošću, poput vožnje bicikla, sastav vašeg tijela značajno će se promijeniti povećanjem sagorijevanja kalorija i mišićne mase”, rekla je za POPSUGAR Krystal Goodman, certificirana osobna trenerica. Istaknula je i to da povećana mišićna masa “promiče bolji metabolizam”, što u konačnici omogućuje vašem tijelu da izgubi težinu održivije.

Pročitajte više: Kako bicikliranje djeluje na mišiće i koje su njegove dobrobiti za tijelo?

Kombinacija kardio treninga i treninga snage, u kombinaciji sa zdravom prehranom, trebala bi vam pomoći da postignete rezultate. Ali dijeta je ključna: “Na kraju dana, najvažnija točka za gubitak težine je dnevni unos kalorija u odnosu na dnevnu potrošnju kalorija”, rekla je Chew. “Ako stalno jedete manje kalorija nego što sagorijevate, izgubit ćete na težini.” Ali ako jedete više nego što trošite… Jasno vam je.

Postoji razlog zašto se kaže da se mišići stvaraju u kuhinji. Iako je 30 minuta bicikla odlična stvar, pogotovo ako ste u posljednje vrijeme zanemarivali svoje aktivnosti, no za zdravlje i spremnost na treninge morate svoje tijelo, stroj, hraniti kako spada.

Uz to, odlično će vam biti ako bicikliranje na otvorenom postane rutina s prijateljima, jer si možete praviti društvo i međusobno se podržavati, a ako ste u unutarnjem prostoru – budite si podrška u intervalima!

 

Foto: Halfpoint/iStock via Getty Images