Počinje najvažniji festival koji promiče ideje rodne ravnopravnosti te propituje status žena u društvu

Festival će se održati od 5. do 31. svibnja 2023. godine u Zagrebu

by | 3 svibnja, 2023
vox-feminae-festival-2023

Vox Feminae Festival kroz filmove, umjetničke prezentacije, predavanja i radionice promiče ideje rodne ravnopravnosti te propituje status žena u društvu. Sedamnaesto izdanje službeno će se otvoriti 5. svibnja u 18 sati u društveno-kulturnom centru Šesnaestica nastupom Girl Rock kamp zbora i s producenticom Tonote. Filmski program na rasporedu je već u ponedjeljak, 8. svibnja, u Kinu Tuškanac; 19. svibnja moći ćete pogledati premijeru autorskog projekta Jasne Jasne Žmak u Kunst Teatru, dok je 26. svibnja na rasporedu performans Čitanje NJE, koji će izvesti glumice Petra Kurtela, Ana-Marija Bokor Vrdoljak te Marijana Prokl.

vox-feminae-festival-2023

Ove godine ne želite propustiti filmski program 17. Vox Feminae Festivala

Kino Tuškanac je i ove godine domaćin partner Vox Feminae Festivala. Iako se feminizam smatra najuspješnijim društvenim pokretom 20. stoljeća, dosad nije bilo dokumentarnih filmova koji na obuhvatan način problematiziraju status quo feminizma. Feminizam WTF! osvrće se na aktualne rasprave unutar feminizma i na rasporedu je 8. svibnja. Dva dana kasnije, 10. svibnja, na programu su Nemilosrdna vremena: Pjesme o skrbi – dokumentarni film koji tematizira krizu u finskom sektoru skrbi za starije i nemoćne osobe. Dana 22. svibnja na rasporedu je dokumentarni film Ultraviolette i banda kašljačica krvi; dok će se Ne sasvim običan život, priča o hrabrim fotoreporterkama koje su dokumentirale neke od najznačajnijih povijesnih događaja – od Trga Tiananmen do sukoba u Sarajevu, Iraku, Somaliji i Arapskog proljeća redateljice Heather O’Neill prikazivati 25. svibnja. Dokumentarni film Strast redateljice Maje Borg prikazuje redateljičin vlastiti proces suočavanja s traumom nakon destruktivne veze i na programu je 29. svibnja, a 17. izdanje festivala službeno će zatvoriti, 31. svibnja, igrani film Orlando, moja politička biografija. Film će biti prikazan u suradnji sa Zagreb Prideom.

U sklopu festivalskog programa, ljubitelji kratkih formi moći će pogledati tri kratka animirana filma online: The body is so resilient, I am a horse te Eating in the dark.

vox-feminae-festival-2023

Premijera autorskog projekta Jasne Jasne Žmak 

This is my truth, tell me yours autorski je projekt dramaturginje i spisateljice Jasne Jasne Žmak. U performansu, koji će se održati 19. svibnja u Kunst Teatru, Žmak se bavi odnosom prema umjetničkom polju preispitujući vlastite i tuđe autorske pozicije te odgovornošću i anksioznošću koje one impliciraju. Polazeći od osobnog iskustva iz 2011. godine kad je, kao članica publike na predstavi Mandić stroj redatelja Bojana Jablanovca i glumca Marka Mandića, zbog pucnja kazališnim pištoljem dobila tinitus i hiperakuziju, autorica istražuje načine na koje umjetnost oblikuje stvarnost koju živimo.

vox-feminae-festival-2023

Performans na 17. Vox Feminae Festivalu

Performans Čitanje NJE predstavit će izvedbeni tekst Terapija glumice Mire Perić, prvakinje drame HNK-a u Osijeku i redovne profesorice na osječkom Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti. Čitanje će izvesti glumica Petra Kurtela, Ana-Marija Bokor Vrdoljak te glumica zagrebačkog kazališta Žar ptica i glumica Marijana Prokl. Režiju Čitanja NJE preuzela je Dora Golub, mlada i uspješna kazališna autorica.

vox-feminae-festival-2023

Sav program, uključujući i filmske projekcije u Kinu Tuškanac, besplatan je.

vox-feminae-festival-2023

Foto: PR

Vizualni identitet ovogodišnjeg festivala potpisuje ilustratorica Ana Tavić.