Prehrana i dijete

VOLITE LI JESTI PIZZU? Evo koliko je zapravo pizza zdrava

by Ljepotaizdravlje.hr

30.05.2017.

Pizza je obično pri vrhu namirnica koje se preporučuje izbjegavati jer nije baš pretjerano zdrava, no to zapravo ovisi o dosta faktora – vrsti tijesta, količini sira i svega onog što se stavi na tijesto, pa pizza može varirati između nutritivno pristojnog i katastrofalnog obroka.

Čak i zdravije varijante pizze imaju veću količinu soli zbog umaka od rajčica i sira, tako da ako vodite računa o unosu soli – trebali biste pizzu jesti s oprezom. Naravno, veliku ulogu igra i koliko ste kriški pizze pojeli.

Argumenti koji idu u korist pizzi je to što je izvor kalcija iz sira i vrlo zdravog sastojka likopena, koji se nalazi u rajčicama. Podloga za pizzu napravljena od integralnog brašna, makar i pšeničnog, puno je zdravija od uobičajenog tijesta od bijelog brašna s obzirom da su integralne žitarice izvor vlakana i sporije se probavljaju od prerađenih žitarica.

Feferoni, kobasica i ekstra sir u velikoj mjeri povećavaju koncentraciju zasićenih masnoća, soli i kalorija, dok pizza napravljena od tanjeg tijesta i nakrcana povrćem ima manje kalorija, masnoća i soli.

Smrznute pizze mogu biti zgodno rješenje za večeru, ali i one variraju kada je u pitanju njihova hranjiva vrijednost, zbog čega je bitno pažljivo čitati deklaracije.

Kada su u pitanju djeca i pizza, jedno nedavno istraživanje utvrdilo je da konzumiranje pizze kod djece i adolescenata nije povezano s povišenim unosom kalorija, masnoća i soli.

Studija je, međutim, ustanovila da pizza koja se jede u fast food restoranima ili kupuje kao školska užina ima najgori mogući učinak kada je unos kalorija u pitanju. Pizza koja se jela i koja je pripremana u školama nije se značajno razlikovala po broju kalorija u odnosu na drugu školsku hranu.

Ako uživate u pizzi i ne možete bez nje, pokušajte je pripremiti sami od zdravijih namirnica, kao što su integralno brašno, poluobrani ili obrani sir i umak od rajčice bez soli. I ne zaboravite je prekriti s puno povrća, jer što je obojenija, to je bolja i zdravija.

IZVOR: METRO-PORTAL.RTL.HR