Kesten – maleni plod, veliki izvor nutrijenata za najfinije slastice
Titulu tradicionalnog simbola jeseni zasluženo nosi kesten.Plod kestena od davnina se konzumira na prostorima Mediterana i Azije, izuzetno je p...
Nema sumnje da je humus postao iznimno popularan. No je li humus stvarno tako zdrav kao što svi vjerujemo? Iako ne postoji samo jedan recept, glavni sastojak humusa je slanutak. Ovaj namaz posljednjih godina postao je jako popularan zbog porasta prehrane u kojoj nema mesa, ali i zbog toga šte se sve više izbjegava gluten.
Jedna šalica slanutka sadrži oko 10 grama bjelančevina i oko 10 grama vlakana, što je 40 posto dnevnog minimalnog unosa. Također, u sebi sadrži antioksidanse i nekoliko drugih ključnih tvari. Studija iz 2016. pokazala je da ljudi koji redovito konzumiraju slanutak i/ili humus imaju veći unos vlakana, folata, magnezija, kalija, željeza, vitamina A, E i C. Isto tako, imaju niži indeks tjelesne mase (BMI) i manji obujam struka u odnosu na ljude koji ga ne konzumiraju, ali i 53 posto manje šanse za pretilost.
Vrlo je važan način na koji se humus priprema, u tradicionalnim receptima slanutak je u kombinaciji s drugim zdravim namirnicama kao što su maslinovo ulje, tahini, češnjak i limun. Čak i kad se radi o slatkoj varijanti puno je zdraviji od kolača ili sladoleda.
Za samo nekoliko minuta možete napraviti domaći humus koji će sadržavati sve zdrave namirnice. Međutim, ako kupujete humus u dućanu, provjerite što piše na pakiranju. Izbaberite onaj u kojem se nalazi ekstra djevičansko maslinovo ulje i koji ne sadrži dodatnu sol i konzervanse.