Vježbanje na radnome mjestu: Ublažite stres koji donosi posao

by | 9 kolovoza, 2013

Stres koji donosi posao i cjelodnevni boravak na poslu može se ublažiti vježbama koje ne zahtijevaju prostranstvo parka ili teretanu. Potrebni su vam samo radni stol i stolica…

Svakodnevni rad u uredu, primjerice, sa sobom nosi napetost, stres i nervozu. Vremena za vježbanje u prirodi ili na nekom drugom mjestu je malo ili ga nema uopće, pa je pitanje kako aktivirati svoje tijelo i kako se lakše suočiti sa svakodnevnim pritiscima. Ako ste spremni podnijeti čudne poglede svojih kolega, možete od svog ureda napraviti teretanu i svaki dan odraditi osnovne vježbe kako biste opustili svoje tijelo.

Evo savjeta osnivača Freedom2Traina, Stevea Mellora, kako možete vježbati i tijekom radnog dana:

Okretanje uredske stolice
Dobar način da ojačate svoje trbušnjake jesu vježbe u kojima vam rekvizit može biti uredska stolica. Vježbu radite tako što se spustite na koljena i stavite ruke na stolicu. Uvucite trbuh i lagano pomičite stolicu lijevo i desno od vas, ali tako da nijednog trenutka ne pomaknete koljena. Kada osjetite da više ne možete, povucite stolicu ka sebi. Ovu vježbu možete raditi u tri serije po deset puta. Ne zaboravite stišati sve telefone da biste izbjegli uznemiravanje. I još jedna bitna napomena, ova vježba se može raditi jedino uz pomoć stolica na kotačiće.

Čučnjevi
Najbolja vježba za noge i za podizanje stražnjice jesu čučnjevi. U uredu ih možete raditi tako što ćete stati ispred stolice i čučnuti toliko dok stražnjicom ne dodirnete stolicu. Držite ispravljena leđa i prsa podignuta prema gore, te se, odguravajući se petama o pod, polako ustanite. Napravite po deset čučnjeva u tri serije. Ruke možete držati na bokovima, a možete ih i ispružiti ispred sebe.

Iskorak sa spuštenim koljenom
Evo još jedne dobre vježbe za zategnute noge i stražnjicu. Stavite ruke na bokove i napravite veliki korak ispred sebe. Koljeno noge koja vam je unatrag spustite toliko da dodirne pod ali da se ne oslonite skroz na njega. Petom noge koja vam je naprijed odupirite se od pod i ispravite se toliko da vam se noga koja je iza ispravi i podigne tako da je možete spustiti na stolicu. Vježbu napravite 10 puta na jednoj, pa na drugoj nozi.

Vježbe za tricepse
Tricepsi čine dvije trećine vaše ruke. Da vam tricepsi ne bi bili opušteni i mlitavi, morate biti sigurni da radite dobre vježbe. Evo jedne takve. Okrenite se leđima ka stolu i dlanove položite na rub stola. Savinite lakatove do 90 stupnjeva pa ih ispravljajte. Ovu vježbu ponovite u tri serije po 15 puta. Ukoliko želite dodatno otežati sebi ovu vježbu, podignite stopala na stolicu.

Trbušnjaci na stolici
Još jedan način da imate ravne trbušne mišiće jesu trbušnjaci. Lezite na leđa, podignite listove na stolicu tako da vam noge budu savijene pod 90 stupnjeva. Ruke položite na sljepoočnice i podignite se u sjedeći položaj toliko da vam ramena dodiruju koljena. Ponovite vježbu 10 puta u tri serije. Možete, također, ovu vježbu raditi tako što ćete se uvijati tako da vam lijevo rame dodiruje desno koljeno, a onda i obrnuto.

Sklekovi na radnom stolu
Vaš radni stol ili uredska stolica mogu vam biti od izuzetne pomoći da dobijete najbolji učinak od sklekova. Izdržljiviji mogu noge staviti na stolicu ili stol i tako sklekove učiniti težim i napornijim. Oni koji još uvijek nisu u toliko dobroj formi da bi se upustili u takve izazove mogu odraditi sklekove na lakši način. Stol ili stolica mogu poslužiti kao platforma na koju će osloniti ruke i raditi sklekove. Napravite 10 sklekova u tri serije.

Pretvorite stube u teretanu
I ukoliko ste previše zauzeti, možete ubrzati svoj metabolizam tako što ćete dizalo zamijeniti stubama kada odlazite na posao. Pokušajte prvo iskorakom na svaku drugu stubu, a onda svaki po redu i tako naizmjenično. Ovo je jedan od najlakših načina da uvrstite neki oblik vježbanja u svakodnevne aktivnosti.

Otklanjanje stresa
Ne zaboravite da najbolje radimo i držimo sve konce u našim rukama kada smo usredotočeni na zadatak. Ali ponekad se stvari događaju bez našeg utjecaja i izvan naše kontrole su, a tada sve što nam treba jest trenutak da mirno udahnemo i sredimo misli. Kada doživite neki stres u uredu, dajte sebi 5 minuta i prošetajte do druge prostorije ili do drugog kraja ureda, usredotočite se na svoje disanje i umirite ga. Cilj je da čujete sebe kako dišete i da se usredotočite na zvuk i na dah koji treba dolazi iz vašeg trbuha. Nekim ljudima odgovara i da zatvore oči dok ovo rade, pa možete i vi pokušati.

Odmorite mozak
Da biste svoje tijelo i misli održavali odmornima, organizirajte sebi podsjetnike i stanke kako biste se odmorili. Ako treba, namjestite podsjetnik da vas na svaka dva sata podsjeća da prošetate, izađete na 5 minuta iz svojg ureda (idealno je da odete van, ali nije neophodno). Promjena okoline u kombinaciji sa šetnjom pomaže da “resetirate” misli, jer kisik pomaže kod razmišnjanja, budnosti i fokusa. Drugi podsjetnik treba vas podsjetiti da napravite stanku u radu i popijete čašu vode.

Izvor: elle.rs