Jedno se istraživanje pozabavilo visokim potpeticama na prvom spoju. Rezultati su zanimljivi

by | 7 prosinca, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

“S evolucijskog stajališta, visoke potpetice služe kao suptilan i strateški pokazatelj ženskog seksualnog interesa”, izjavili su znanstvenici. Manje je vjerojatno da će žena nositi visoke potpetice ako ide na spoj s muškarcem kojeg smatra neprivlačnim. Znanstvenici su ispitali 292 studentice iz Slovačke, koliko često nose visoke potpetice ili drugi tip obuće. Ispitali su ih dalje hoće li nositi cipele s visokom petom ili ravne cipele ako idu na spoj s muškarcem.

Šezdeset posto njih izjavilo je da će se odlučiti za visoke potpetice za spoj s atraktivnim muškarcem, tvrde znanstvenici iz Slovačke. Za usporedbu, samo 22 posto istih žena otkrilo je da će nositi iste cipele za sastanak s neprivlačnim muškarcem.

“S evolucijskog stajališta, visoke potpetice služe kao suptilan i strateški pokazatelj ženskog seksualnog interesa”, napisali su istraživači, a prenosi Daily Mail. “Žene koriste različite taktike ponašanja kako bi privukle pažnju željenog partnera”, objasnio je voditelj istraživanja dr. Pavol Prokop.

“Visoke pete stvaraju lumbalnu zakrivljenost i mijenjaju ženski hod, smanjuju dužinu koraka i povećavaju rotaciju i naginjanje kukova”, kaže dalje.

Zašto muškarci smatraju da su visoke potpetice privlačne?
Muškarci smatraju da su visoke potpetice privlačne jer kod žena stvaraju luk na leđima – što je signal da je spremna za seks, pokazalo je istraživanje iz siječnja prošle godine.

Tajna privlačnosti: Koji je to faktor X kojim možemo očarati ljude?
Ovu teoriju su testirali tako što su muškarcima pokazivali fotografije žena koje nose potpetice ili ravne cipele, ali su fotografije bile izrezane na gležnjevima. Što su se ženama leđa bližila optimalnom kutu od 45 stupnjeva, to je vjerojatnije da će muškarcima biti privlačnije.

IZVOR: ZIVOTISTIL.RTL.HR