Vikend rezervirajte za Arboretum opeka

Posjetite Arboretum opeka, zaštićeno mjesto prirode u općini Vinica kraj Varaždina

by | 10 rujna, 2021
arboretum opeka

Jedno od očaravajućih mjesta koje morate staviti na svoj popis, ako volite prirodu, svakako je Arboretum Opeka. Zaštićena prirodna rijetkost i spomenik prirode slovi kao jedan od najvrjednijih hortikulturnih objekata u Srednjoj Europi, a nalazi se u općini Vinica kraj Varaždina.

Definicija arboretum podrazumijeva, prema portalu Enciklopedija.hr: “(lat.: nasad drveća) botanički vrt u kojemu se uzgaja drveće i grmlje domaćeg i stranog podrijetla u znanstvene, dekorativne i uzgojne svrhe.”

Na ovom mjestu posađene su najvrjednije vrste drveća donesene iz Japana, Kine, Tibeta, Kavkaza, Sjeverne Amerike i Europe koje čine neobičnu cjelinu koju ćete osjetiti prolazeći parkom. Zanimljive biljne vrste, pitomi kesten i šuma hrasta kitnjaka samo su neke od ljepota koje krase ovo područje. Arboretum je bio sagrađen kao perivoj dvorcu u kojem je živjela plemićka obitelj i to 1674., a pravu renesansu doživljava tek u 19. stoljeću. Trenutačno traje obnova dvorca u Arboretumu.

Godine 1974. zaštićen je Zakonom o zaštiti prirode, a 1961. godine proglašen spomenikom vrtne arhitekture. Zanimljivo je da upravo sada traje natjecanje za Hrvatsko stablo 2021. godine, koje je započelo 1. rujna i traje do 27. rujna te se bira se između 13 kandidata, od kojih će samo jedan predstavljati Hrvatsku na međunarodnom natjecanju Europsko stablo 2022. godine. Među kandidatima se nalazi i Kapelica (golema tuja – Thuja plicata) iz Arboretuma Opeka.

Glasati za Hrvatsko stablo godine 2021. se može na web-stranici zastita-prirode-dnz.hr

 

Za punjenje baterija, mir, prirodu i relaksaciju svakako odvojite vrijeme i posjetite ovo mjesto koje obiluje bojama, drvećem i biljem i koje je u svako doba godine posebno na svoj način.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Marko L (@svartparaf)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dalibor123 (@daliborm123)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Okolo Cro (@okolocro1)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Ines (@inescopan)

 

View this post on Instagram

 

A post shared by jazz (@jsumecki)

FOTO: Instagram, naslovna: @otrovni_brsljan

turizam-vzz.hr