Veterinarka Maja Vojnović otkrila nam je što trebamo imati u SOS ljekarni za kućne ljubimce

by | 3 travnja, 2020

Prvi koji će biti tu kad sve krene nizbrdo naši su dlakavi četveronožni prijatelji. Upijat će našu energiju, stisnuti se uz nas kad nas je strah i “ljubiti” kad nam je to potrebno. Tko god je barem jednom u životu imao kućnog ljubimca, ne smatra ga samo ljubimcem već ravnopravnim članom obitelji i prijateljem prije svega.

S obzirom na to da se rad u veterinarskim postajama sveo na hitne slučajeve, da je ograničeno radno vrijeme dućana te da se oslanjamo uglavnom na webshopove, period u kojem se nalazimo trebao bi biti idealno vrijeme da si posložimo život, a u sklopu toga i kućnu ljekarnu, kako za nas tako i za naše ljubimce. Iako su redovi u ljekarnama dugi i proces dolaska do željenog lijeka je trenutačno puno duži nego onaj na koji smo navikli, idući put kad se uputite, osigurajte najnužnije stvari svojim ljubimcima. Kako bi vaši četveronožni prijatelji bili potpuno sigurni u okrilju vašeg doma, popričali smo s dr. med. vet. Majom Vojnović iz veterinarske ambulante Šegota.

Smijemo li životinjama davati neke čajeve koje i mi konzumiramo za njihove tegobe?

Kunićima se u slučaju slabijeg proljeva može ponuditi crni čaj. Psima i mačkama neće štetiti čajevi ali ako imate ikoji od dolje navedenih lijekova, nema potrebe davati čajeve (rijetko koja životinja želi piti čaj).

Postoje li neki “lijekovi iz kućne radinosti” koji im mogu olakšati određene tegobe?

U slučaju duže bolesti kada vlasnik nije u mogućnosti otići veterinaru, a životinja (pas, mačka) je slaba i ne jede, vlasnik može napraviti takozvani mesni iscrpak – komad sirove junetine ili govedine se usitni i prelije mlakom vodom. Nakon nekoliko sati na sobnoj temperaturi meso će ispustiti u vodu hranjive tvari, minerale. Takav iscrpak se procijedi i životinji se daje da popije tekući dio.

POPIS LIJEKOVA ZA ŽIVOTINJE

Psi


Gastrointestinalni problemi (proljevi i povraćanja) – medicinski ugljen, Dia dog’n’cat, probiotik, Nexium, Famosan ili sličan lijek za smirenje mučnine u želudcu, Reglan tablete, Buscopan tablete.

Površinske ozlijede kože, rane – sredstvo za ispiranje rane i dezinfekciju kao npr. fiziološka otopina, 10 % Betadine, Plivasept pjenušavi, antibiotska mast, nekakav zavoj.

Ozlijede oka – fiziološka otopina s kojom ćete isprati oko.

Akutni bolovi (nakon duže i jače aktivnosti) – NSPUL- tablete protiv bolova namijenjene psima (kupiti ih kod veterinara i imati doma par komada) – nikako ljudski Brufeni, Aspirini i ino (toksični su za pse).

Mačke

Vrijedi isto kao i za pse.

Kunići

Najčešće hitna stanja su gastrointestinalni problemi.
Proljev – Probiotik (Linex, Prolife ili neki iz pet shopa specijalno napravljen za kuniće).

Nadutost – Sab simplex kapi za djecu, sirup protiv bolova (uzeti kod veterinara i imati kod kuće).

Začep – Malt pasta.

Za hitne slučajeve 0-24 možete se javiti u veterinarsku ambulantu Šegota (Grahorova 15, Zagreb) na broj 091/233-1078, a tijekom radnog vremena s prethodnom najavom na 01/777-1078.

Foto: Unsplash

Razgovarala: Lana Biželj