Znate li što je niskougljični sladoled? Znamo gdje ga možete probati

by | 27 svibnja, 2023
vege sajam zagreb 2023

Ovogodišnji 12. po redu VegeSajam održat će se na Europskom trgu u Zagrebu i to u subotu, 3. lipnja od 08:0 do 21:00. VegeSajam nastavlja s edukativnim sadržajem i ciljem da upozna građane s ponudom i prednostima veganskih proizvoda i jela, donoseći i ove godine dašak pozitivne atmosfere u središte Zagreba.

Prijatelji životinja kao organizatori VegeSajma nastojat će posjetiteljima približiti ideje održivog življenja, ekologije, zdravog načina prehrane i nenasilja na najpristupačniji i najukusniji način – ponudom isključivo biljne hrane za zašareniti hladnjak, napuniti smočnicu ili pojesti nešto “s nogu”. “Ove godine pripremamo novi veliki edukativni putokaz na Trgu bana Jelačića sa zanimljivim informacijama koji će mnoge prolaznike odvesti na Europski trg, a ukusna hrana i odličan sadržaj i program popraćen glazbom će ih svakako tamo i zadržati”, zaključuju iz Udruge.

Na VegeSajmu predstavit će se etički i ekološki osviješteni proizvođači i dobavljači biljne hrane i kozmetičkih proizvoda koji nisu testirani na životinjama, kao i mali proizvođači poljoprivrednih i ekoloških proizvoda. Nudit će se gotovi topli ili hladni obroci i osvježenja te razni prehrambeni proizvodi biljnog podrijetla. Oni željni egzotičnih namirnica moći će kušati jela Bliskog istoka ili kupiti razno tropsko voće.

Sladoled, najprimamljiviji proizvod za spas od vrućina ovih dana, bit će definitivno jedan od hitova 12. VegeSajma. Kako navode organizatori, udruga Prijatelji životinja, veganski sladoledi jednako su ukusni, zdraviji od onih napravljenih s kravljim mlijekom i jajima, najčešće manje kalorični, a dodatan bonus je to što osim nas, hlade i naš planet.

Naime, kako navode, trećina svjetske površine pretvara se u pustinje zbog proizvodnje mesa, a mesna, mliječna i industrija jaja u uskoj su uzročno-posljedičnoj vezi s devastacijom okoliša. Upravo iz tih razloga odabirom vlastite prehrane sami odlučujemo o tome hoćemo li ili ne uskoro ostati bez čistoga zraka, šuma, pitke vode i plodnoga tla.

“Budući da je uzgoj životinja jedan od vodećih uzroka emisije stakleničkih plinova, odabirom veganskih namirnica smanjujemo svoj ugljični otisak i podupiremo održiviji prehrambeni sustav. Pozivamo sve da nam se pridruže 3. lipnja 2023. od 08:00 do 21:00 na Europskome trgu i saznaju više o povezanosti hrane i okoliša s edukativnih panoa, a zatim i isprobaju ukusnu vegansku hranu i ostale biljne proizvode kojih će biti u izobilju”, izjavljuju iz udruge.

Svi će moći probati i veganske sireve, mochigyoze, falafel, ćevapčiće, nekoliko vrsta biljnih burgera, biljne kobasice, salame, odreske itd. Nakon degustacije ili jela, posjetitelji će moći i potpisati peticiju da se u Europi počne ulagati u spasonosnu tehnologiju proizvodnje mesa bez životinja, odnosno kultiviranog mesa. Svi zainteresirani mogu ostaviti svoj potpis već sada na https://endtheslaughterage.eu/hr/.

12. VegeSajam ujedno je i najava 15. ZeGeVege festivala održivog življenja, koji će se održati 1. i 2. rujna 2023., također na zagrebačkom Europskom trgu. Na oba događaja neće se koristiti jednokratna plastična ambalaža ni jednokratne plastične vrećice, a sve ponuđeno i promovirano bit će biljnog podrijetla. Cilj je poticanje posjetitelja da svojim načinom života i prehrane ostavljaju što manji ekološki otisak. Promocijom održivog načina života i svojim pozitivnim ozračjem oba događaja su i mjesto dobrih odluka – u korist vlastitoga zdravlja, okoliša i životinja.

Više o 12. VegeSajmu može se saznati na www.prijatelji-zivotinja.hr, a najave izlagača mogu se pratiti na Facebook-eventu događaja.

Foto: PR