Večera sa pet zvjezdica

by | 6 veljače, 2011

 

Zašto se ne biste bar za novogodišnju noć počastili deluxe jelovnikom? Osjećajte se privilegirano i prijatelje počastite luksuznom večerom. Neka se osjećaju kao u elitnom restoranu

 

Čokoladna poslastica

Potrebno je: 400 g topljenog šećera, 60 pečenih lješnjaka, sladoled od vanilije

Potrebno je za kremu od karamele: 40 g topljenog šećera, 140 ml slatkog vrhnja, 250 g mliječne čokolade

Priprema: Postavite 6 metalnih okvira na protvanj. U maloj tavi, na umjerenoj vatri pomiješajte šećer s 20 ml vode. Kada se šećer otopi, povećajte temperaturu i kuhajte dok karamela ne dobije zlatnu boju. Dodajte slatko vrhnje i miješajte dok se vrhnje potpuno ne otopi. Čokoladu stavite u posudu, pa dodajte karamel kremu i promiješajte. Ulijte karamel kremu u metalne okvire i ohladite u hladnjaku.

Potrebno za čokoladno tijesto: 40 g kakaa u prahu, 160 g brašna, 80 g šećera za glazuru, ½ žlice soli, 80 g maslaca, 1 jaje

Priprema: Stavite kakao, brašno, šećer za glazuru i sol u blender. Dodajte maslac i izblendirajte. Dodajte jaje i miješajte oko 1 minutu, zatim prebacite smjesu na dasku i mijesite dok tijesto ne postane glatko. Umotajte u plastiku i ostavite u hladnjaku 2 sata. Ugrijte pećnicu na 180 C. Uklonite metalne okvire oko karamel krema. Razvaljajte čokoladno tijesto na debljinu od 2-3 mm i narežite 6 kvadrata metalnim okvirima. Postavite ih u protvanj i pecite 5 minuta. Ostavite tijesto da se ohladi, a zatim vratite u metalne okvire. Prelijte karamel kremu preko tijesta i stavite u hladnjak da se ohladi. U međuvremenu pripremite mousse i glazuru.

 

 

 

Panna cotta krema od cvjetače, mariniranih račića sa želeom i kavijara

Potrebno za kremu od cvjetače: 1 srednja cvjetača, 200 ml slatkog vrhnja, 100 g maslaca, 2 lista želatine potopljena u hladnu vodu, 100 ml vode

Priprema: Očišćenu i nasjeckanu cvjetaču stavite u tavu i prelijte vodom. Dodajte maslac i pirjajte dok voda ne ispari. Dodajte slatko vrhnje i kuhajte dok ne postane gusto. Izblendirajte smjesu u blenderu, dodajte list želea, sol, papar i prelijte u tanjur.

Potrebno za žele: 1 kg račića, 500 g povrća za juhu (mrkva, celer, luk, lovorov list), 6 listova želatine potopljenih u hladnoj vodi

Priprema: Kuhajte račiće i povrće za juhu na tihoj vatri oko 2 sata. Nakon toga procijedite tekućinu u metalnu posudu i dodajte želatinu. Kada je krema od cvjetača spremna, prelijte preko nje tanak sloj želea.

Račići: šest račića srednje veličine marinirajte u limunovom soku i maslinovom ulju, u koje ste dodali nasjeckano začinsko bilje, sol i papar. Ukrasite panna cotta kremu tvrdo kuhanim jajetom prepelice i žlicom kavijara.

 


 

Juha od plodova mora sa šafranom i uljem od začinskog bilja
Potrebno je: 1 l vode od kuhane ribe, 1 g šafrana, 100 ml suhog bijelog vina, 100 ml slatkog vrhnja, 250 g povrća za juhu (mrkva, celer, luk, krumpir, komorač), 250 g miješanih plodova mora (račići, školjke, lignje, bijela riba)
Priprema: Sortirajte povrće u malo maslaca, dodajte šafran i vodu od kuhane ribe, a zatim morske plodove i poširajte 1-2 minute, a onda začinite solju i paprom po potrebi.
 

Cannelloni s pečenom patkom i tartufima, lisičarke i pire od graška s maslacem
Potrebno za pečenje: cijela patka ili 6 bataka, anis, cimet, lovorov list, majčina dušica, zrna crnog papra, morska sol
Priprema: Marinirajte patku u ovoj mješavini 24 sata. Sljedećeg dana isperite marinadu, patku stavite u čist pleh i preko nje namažite mast. Pleh stavite u prethodno umjereno zagrijanu pećnicu na 160-170ºC, da se peče 3 sata. U međuvremenu pripremite narezano povrće, mrkvu, celer i poriluk. Kada se patka dovoljno ohladi, odvojite meso od kostiju. Sortirajte povrće dok ne postane meko, dodajte malo crvenog vina i pržite. Zatim dodajte patku, sol, papar i 20 ml ulja od tartufa. Kada se ohladi, ovom smjesom napunite cannellone.
Potrebno za pire od graška: crveni luk, krumpir srednje veličine, 2 režnja bijelog luka, 500 g zamrznutog graška, ½ l mlijeka, pola vezice peršina, 100 g maslaca
Priprema: Sortirajte crveni i bijeli luk, dodajte narezani krumpir, grašak i mlijeko. Prebacite u posudu i sklonite s vatre. Dodajte u smjesu peršin, a zatim izblendirajte sve dok ne postane glatka.
Potrebno za lisičarke: 150 g lisičarki, 100 ml octa, 80 g šećera
Priprema: Dobro isperite i očistite gljive. Pirjajte ocat i šećer. U još vrući ocat stavite gljive i ostavite ih u tome cijelu noć. Ugrijte na pari cannelloni tjesteninu 8-10 minuta. Ugrijte pire od graška, dodajte malo maslaca, soli i papra po potrebi. Žlicom stavljajte pire od graška na dno dubokog tanjura. Preko pirea pospite lisičarke, a na vrh stavite cannellone. Na kraju prelijte sve umakom od crvenog vina.

SAVJET PLUS
Ovaj recept je vrlo složen, tako da ćete znatno skratiti vrijeme pripreme ako kupite već pečenu
patku.

 

Tagovi: