Vaša podsvijest blokira dijetu

by | 19 ožujka, 2013

Upravo ste okončali još jednu u nizu dijeta i shvatili da opet niste uspjeli smršavjeti… Jezičac na vagi se nimalo nije pomaknuo iako ste se pridržavali svih pravila.

Francuski psihijatar Stephan Clege tvrdi da je podsvijest kriva za neuspjele dijete, jer se mnoge žene podsvjesno vežu uz svoje obline. Neki od razloga su ti jer su im takve bile majke i bake koje su jako voljele i poštovale, ili se boje da će mršavljenjem ostati bez “nevidljive zaštite” od svijeta ili neće moći prepoznati svoj odraz u ogledalu.

  • Ako su vaša majka, baka i ostale rođakinje bile punašne, jedini način da se oslobodite tog naslijeđa je da naučite suprotstaviti se obiteljskom pritisku. Kada vas majka treći put ponudi svojim ukusnim kolačima, jasno joj dajte do znanja da ćete se puno bolje i zdravije osjećati s nekoliko kilograma manje.
  • Iako toga uopće niste svjesni, možda su vam kilogrami nevidljivi štit od vanjskog svijeta ili alibi da pobjegnete od ljubavnih veza zato što ste se nedavno duboko razočarali. Sve su to pokazatelji da ste emotivno nezrela osoba. Radite na sebi kako biste izgradili drugačije mehanizme obrane. Nakon neuspješne veze, dajte sebi vremena da je prebolite i izvučete pouku iz tog iskustva.
  • Bojite se da ćete, ukoliko drastično smršavite, izgubiti vlastiti identitet, jer ste uvijek sebe doživljavali kao slatku i simpatičnu debeljucu. U tom slučaju trebali biste se opredijeliti za postepeno mršavljenje, za sporu i dugu dijetu koja će vas postepeno mijenjati kako biste imali dovoljno vremena priviknuti se na novi izgled. Najbolje je da dijetu počnete paralelno s promjenama na drugim poljima, kao što je novi posao, drugi partner, preseljenje…

Izvor: novosti.rs