Jeste li znali da se vaša osobnost može promijeniti ako često prakticirate dijete?

by | 12 listopada, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

Reducirani režim prehrane, odnosno dijeta, mijenja osobnost, kako tvrde znanstvenici s Floride! Naime, oni su proučavali 2000 ljudi koji su držali različitih dijeta tijekom 10 godina.

Rezultati su pokazali da su oni koji su izgubili više od 10 % svoje težine postali drukčiji – impulzivniji, s manje strpljenja i oštriji u komunikaciji. Također, promijenili su odnos prema hrani, ali su ostali “slabi” na omiljenu, pa su s vremenom postajali nezgodniji kada im je ista bila uskraćena. Okolina ih je karakterizala kao “nezgodne” karaktere.

Znanstvenici tvrde da je odnos prema hrani duboko povezan s emocijama i da zbog toga svaka promjena ili redukacija djeluje i u obrnutom smjeru, odnosno mijenja emocionalna stanja, što na duge staze mijenja i karakter.

Nedostupnost određene hrane, suzdržavanje koje je trajalo predugo, propali pokušaji da se dođe do savršenog tijela… Sve to ostavlja traga na psihu. Zanimljivo je da su se čak i oni koji su izgubili višak kilograma i bili zadovoljni svojim izgledom mijenjali. Kod njih je primijećena oštrija reakcija u konfliktnim situacijama, posebno u bliskoj okolini.