Vaša beba ovo mora naučiti u prvih šest mjeseci

by | 17 siječnja, 2020

Mozak i tijelo vaše bebe ubrzano rastu tijekom prvih šest mjeseci života. Iako se svaka beba razvija nekom svojom prirodnom brzinom, stručnjaci kažu da bi tijekom svakog mjeseca trebale dostići određene stadije, kako piše Insider.

Prvi mjesec: Reagiranje

Sve do rođenja, bebe provode život u tišini i tami majčinog trbuha. Zbog toga su u prvih mjesec dana života izuzetno osjetljive na svjetlo i zvuk. Najčešća reakcija na svjetlost i zvuk je pomicanje pogleda u pravcu ovih stimulansa.

“Zapravo, većina beba će samo gledati po sobi”, kaže Atul Malhotra, neonatolog s australskog Sveučilišta Monash.

Drugi mjesec: Osmijeh i jači vrat

Kako se mišići na bebinom vratu razvijaju, u drugom mjesecu biste trebali vidjeti svoju bebu kako nakratko podiže glavu.

Možda ćete i prije drugog mjeseca vidjeti vašu bebu kako se smješka u snu, ali svoj prvi namjerni osmijeh poklonit će vam tijekom drugog mjeseca života.

Beba će također početi obraćati pažnju na lica, kao i gurati svoje šačice u usta, što je smiruje. Atul Malhotra navodi i kako bi bebe pri kraju drugog mjeseca života trebale početi ispuštati i neke zvukove.

Treći mjesec: Osnovne emocije

Tijekom trećeg mjeseca bebina mišićna koordinacija, osjetilo okusa i društvenost rastu, što znači da se mogu okrenuti na drugu stranu, iskazati gađenje zbog neugodnih okusa ili glasnih zvukova. Počet će, također, i reagirati na obraćanje.

Bacanje i udaranje predmeta također počinje otprilike tijekom ove razvojne faze.

Četvrti mjesec: Društvene vještine i jače tijelo

Do četvrtog mjeseca, vaša beba trebala bi voljeti igrati se s ljudima i imitirati njihove pokrete ili izraze lica.

Podupiranje nogama ili laktovima počinje u ovom razdoblju, zahvaljujući rastućim motoričkim sposobnostima i mišićnoj snazi.

Peti mjesec: Ime i boje

Percepcija dubine kod beba, kao i spektar boja, više se razvijaju u ovom razdoblju i tada počinju raspoznavati ljude oko sebe i vezati se za njih.

Također, bebe će u ovom razdoblju početi reagirati na svoje ime.

Šesti mjesec: Veća nezavisnost

Vaša beba bi u ovom razdoblju trebala sjediti bez podrške i ispuštati i suglasnike i samoglasnike.

Također, počet će se plašiti stranaca, razumjet će riječ „ne” i znat će odgovoriti kada netko prestane govoriti. U ovom razdoblju bebe počinju jesti mekšu hranu.

Kad potražiti pomoć?

“Po mom mišljenju, najvažniji pokazatelji napretka su osmijeh kao odgovor na obraćanje, kontrola glave u različitim položajima i okretanje u pravcu zvukova”, kaže Malhotra.

Vaša beba može biti jedna od mnogih koje se nešto kasnije počinju osmjehivati ili podizati glavu, ali stručnjaci preporučuju pravodobnu reakciju ako beba ne razvije određene sklonosti u predviđenom vremenu. U tom slučaju, potrebno je posavjetovati se s pedijatrom ili obiteljskim liječnikom. Ako i dalje ne bude napretka, najbolje je potražiti pomoć stručnjaka.

IZVOR: INDEX.HR