Valerijana umiruje, pomaže pri nesanici i liječi razne bolesti…

by | 18 ožujka, 2013

Valerijana je jednogodišnja, trajna biljka sa slatkim mirisnim ružičastim ili bijelim cvetićima koji cvjetaju u ljetnim mjesecima. Samoniklo raste na svim vlažnijim mjestima do 2000 metara nadmorske visine. Njezino ime potječe od latinske riječi valere, što u prijevodu znači biti dobro.

Zbog umirujućeg djelovanja još od 19. stoljeća koristi se kao prirodni sedativ. Valerijanini cvjetni ekstrakti korišteni su i kao parfem. Međutim, korijen valerijane koji se koristi u liječenju ima jak i neugodan miris. Miris korijena, zbog kiseline koju sadrži, posebno djeluje na mačke. On ima feromonsko djelovanje na njih, pa ih doslovno hipnotizira.

Kraljica umirujućih biljaka

Ako vam je život pun stresa, iscrpljeni ste i ne možete spavati, posegnite za valerijanom radi boljeg zdravlja i ugodnog raspoloženja.

Valerijana prije svega služi za liječenje nesanice, jer omogućava čvrst i krepak san. Jedna od njezinih jačih strana je ta što ne uzrokuje mamurluk poput farmaceutskih sredstava za spavanje.

Ako je koristite protiv nesanice, najbolji se učinak postiže pri uporabi između 400 i 900 mg ekstrakta valerijane do dva sata prije spavanja.

Druga joj je prednost smirujuće djelovanje, koje uklanja napetost i uzrujanost i ublažava depresiju.

Valerijana se zato koristi kao prirodna alternativa farmaceutskim lijekovima iz klase benzodiazepina, a pomaže i kod odvikavanja od istih.

U Njemačkoj je valerijana službeno odobrena za uporabu kod nesanice, nervoze i uznemirenosti, a neki je fitoterapeuti preporučuju i kod hipohondrije.

Opušta mišiće i smiruje želudac

Njezino umirujuće djelovanje opušta mišiće i oslobađa od grčeva, nadutosti, bolova u želucu i nagona za povraćanjem. Opušta čak i mišiće probavnog trakta, i uklanja simptome sindroma iritabilnog crijeva.

Valerijana može pomoći protiv glavobolje i migrene, i ublažiti bolove i upale u zglobovima i kostima.

Istraživanja su pokazala da može biti korisna i kod išijasa, neuralgije, periferne neuropatije, multiple skleroze, epilepsije i poremećaja pažnje kod odraslih i djece.

Ostala stanja kod kojih može pomoći valerijana:

  • bolesti dišnih organa
  • ženske tegobe
  • bolesti urinarnog trakta
  • visoki tlak
  • ovisnost o nikotinu
  • crevni paraziti

Preparati od valerijane

Preparate od valerijane možete kupiti u obliku čaja, tinktura, ulja, kapi, kapsula, ekstrakta u ljekarnama, a možete ih napraviti i sami.

Tinktura od valerijane

Ubacite 50 grama usitnjenog korijena valerijane u litru četrdesetopostotnog alkohola i ostavite da stoji deset dana. Nakon toga ocijedite, ulijte u boce i dobro začepite.

Uzimajte na kocki šećera 50 do 55 kapi kod ubrzanog ili nemirnog rada srca, protiv želučanih bolova, nesvjestice, umne iscrpljenosti i nesanice.

Čaj od valerijane

Stavite dva to tri grama korijena valerijane na šalicu vruće vode i nakon 20 minuta procijedite. Pijte dvije do tri šaličice dnevno, a zadnju obavezno pola sata prije spavanja.

Slobodno dodajte još neku drugu biljku za ugodniji okus, poput mente, matičnjaka, kamilice ili gospine trave.

Berba valerijane

Berite korijen valerijane prije samog cvjetanja ili nakon cvjetanja, u jesen. Očistite je, usitnite i sušite na toplom i prozračnom mjestu u hladu. Čuvajte je u dobro zatvorenoj ambalaži.

Napomena

Valerijanu ne smijete koristiti u trudnoći i tijekom dojenja, te ako istovremeno pijete sedative i barbiturate.

Izvor: alternativa-za-vas.com