Uzrok crnog nokta na nogama može biti i melanom?

by | 17 studenoga, 2020

Prošlo je vrijeme nošenja otvorene obuće, ali još uvijek ne trebamo zanemariti svoja stopala.
Otkako smo uskočili u uske čizme i tenisice, još jednom se trebamo adaptirati na drukčiju obuću, a potencijalno vam se mogla pojaviti i crna mrljica na nožnom noktu. Iako crni nokat uglavnom imaju osobe koje se bave trčanjem i treninzima visokog intenziteta, zbog pritiska i konstantnog udaranja nokta o cipelu ili tenisicu, crni nokat može biti simptom i puno ozbiljnijih poteškoća.

Tijesna obuća
Najčešći uzrok zbog kojeg nokat pocrni je dugotrajno nošenje tijesne obuće. Kad nastane kao posljedica traume, na noktu se pojavi plava i crna boja i nije praćeno boli. Uglavnom nije potrebna medicinska intervencija, a nokat s vremenom izraste i vrati se u normalno stanje. U težim slučajevima, mjehurići koji se pojave mogu uzrokovati djelomično ili potpuno odvajanje nokta i ovaj proces može biti vrlo bolan, pa je potrebno posjetiti liječnika kako bi uklonio nokat.

Posljedica udarca
Ako vam težak predmet padne na nogu može doći do puknuća krvne žile ispod nokta, a promjena na noktu nastaje kao posljedica nakupljanja krvi ispod njegove površine. Pojavit će vam se odmah nakon pada, uz bolno pulsiranje zbog nakupljanja krvi, a bol se rješava obično tako da se probuši balončić od krvi, što ne biste trebali raditi sami, nego otići liječniku.

Simptom karcinoma kože
Melanom, može rasti ispod nokta i uzrokovati hiperpigmentaciju. Takav melanom često raste sporo i bezbolan je. Ako vam se ta promjena boje proteže i iznad nokta, vrijeme je da odmah potražite pomoć liječnika. No, može biti i da je riječ o promjeni pigmentacije, što bi značilo da se promjene vide na više noktiju i simetrične su.

Gljivične infekcije
Mogu se širiti na nokte na nogama i poprimiti boju od žute, plave, zelene, smeđe do crne. Liječenje ovisi o težini infekcije i može varirati od uporabe krema do oralnih lijekova i liječenja laserom. Tretiranje gljivica na noktima je zahtjevan i dugotrajan proces koji se sastoji od nekoliko koraka, o čemu je najbolje posavjetovati se s liječnikom.

Foto: Pexels