Uz ove trikove u svom ćete domu napraviti savršen talijanski cappuccino

Trikovi vrhunskih talijanskih barista

by | 9 svibnja, 2022
kako napraviti capppuccino

Kad pomislite na idealnu šalicu cappuccina, sigurno se zamišljate na terasi nekog malog kafića u Rimu, na kojoj satima uživate u beskrajno pjenastom napitku i pogledu na prolaznike koji jure na Vespama. Vjerovali ili ne, upravo takav doživljaj moguće je ponoviti u vlastitom domu, uz nekoliko trikova vrhunskih talijanskih barista, koji znaju kako postići idealnu pjenu, laganu poput oblaka. 

Kava koja osvaja sva osjetila, za svako doba dana

Pravi Talijani cappuccino ispijaju samo za doručak, uz slatko ili slano pecivo, no jednom kad otkrijete savršenu formulu tog elegantnog napitka, nećete mu moći odoljeti ni u popodnevnim satima. 

Lagani i pjenasti cappuccino omiljeni je vrući napitak mnogih ljubitelja kave. Spoj espresso kave, mlijeka na pari i bogate mliječne pjene donosi pravi užitak od prvog do posljednjeg gutljaja i to je ono što ga čini posebnim. Kako više ne biste morali trčati u obližnji kafić, u nastavku donosimo recept za savršen cappuccino kod kuće.

delonghi aparat za kavu

Kako napraviti savršen cappuccino kod kuće?

1. Pjena, pjena, pjena

Prije svega, to je njegova neodoljiva pjena koja mora činiti četvrtinu ukupnog volumena. Pjena mora biti sjajna i sadržavati mjehuriće koji su toliko maleni da se i ne vide, ali zato čine mlijeko lakšim i gušćim.

2. Mekan okus zavodljive arome

Savršen cappuccino mora biti dobro izbalansiran, bez jasno definiranog okusa. Prepoznatljiv miris espressa je smanjen i umekšan zbog teksture, okusa i mirisa mlijeka. 

3. Punomasno mlijeko za vrhunsku pjenu

Cappuccino možete raditi light verzijama mlijeka no za najbolju pjenu. Poslužite se trikom pravih majstora i koristite punomasno mlijeko, koje će stvoriti pjenu koja na žlici čvrsto stoji, a u ustima se božanstveno rastapa. 

4. Šalica koja donosi sreću

Za ultimativan doživljaj, cappuccino točite u prozirnu, staklenu čašu, koja će ga otkriti u punoj ljepoti, ili izaberite šarmantno špricanu keramičku šalicu koja će iskustvo ispijanja kave podići na novu razinu.

aparat za kavu

5. Cappuccino mađioničar kojeg Talijani obožavaju

Želite li se i kod kuće počastiti capuccinom dostojnim kultnih kafića Tazza d’Oro ili Faro, iskopirajte trik brojnih Talijana i među stalnu postavu svojih kulinarskih aparata uvrstite legendarni aparat De’Longhi

Postizanje savršenog balansa i sjajne pjene, puno je lakše uz De’Longhi superautomatske aparate za kavu. LatteCrema System kombinira paru, zrak i mlijeko kako bi proizveo bogatu i kremastu pjenu, a vas će ubrzo pretvoriti u profesionalnog baristu.

Samo jednim dodirom ikonice na zaslonu doći ćete do svog savršenog omiljenog napitka, a za samo nekoliko sekundi možete početi s degustacijom. Svoj cappuccino zasladite po želji. Za posebni proljetni ugođaj poslužite ga u visokoj čaši uz dvije kockice leda i malo čokoladnog preljeva.

aparat za kavu

Nakon pripreme napitka s mlijekom, svi dijelovi koji su bili u doticaju s mlijekom se automatski ispiru vrućom vodom i parom. Aparat koji radi sve umjesto vas, omogućava da vam vaš dom ubrzo postane omiljeni kafić u kojem ćete zajedno sa svojom obitelji i prijateljima ispijati svoj omiljeni vrući napitak!

Sad kad ste otkrili sve tajne cappuccina, još samo morate izbrusiti frazu: ”Ci prendiamo un caffe?”.

 

Foto: Darko Mihalić