Uz ove trikove spavat ćete cijelu noć i neće vas ometati loš san

by | 7 listopada, 2019
FOTO: GULIVER/GETTY IMAGES/THINKSTOCK

U ovo užurbano doba, čudo je da netko uhvati osam sati sna. Besane noći postaju sve češće. Većina ljudi ima problema sa spavanjem. Stres, tjeskoba, važne odluke, previše kofeina ili nikotina prije spavanja – to su najčešći razlozi za nesanicu. Svatko treba punih osam sati sna jer nas san čini mlađim, ljepšim, svježijim i spremnim za nove životne izazove. Ovdje su neke učinkovite točke pomoću kojih možete pobijediti nesanicu ili neprospavane noći.

Praksa

Bit će teško otići u krevet svaku noć u isto vrijeme, ali to ne znači da ne trebate pokušavati. Dosljedan odlazak u krevet je odličan način da “programirate” svoje tijelo.

Ignorirajte zvukove

Nitko nije dovoljno sretan da zaspi u potpunoj tišini. Uvijek ima nekih zvukova koji nas ometaju, kao što je lavež psa, vozila na cesti, susjedov televizor ili slično. Morat ćete naučiti kako ih ignorirati. Jednostavnije rješenje jest da stavite svoje slušalice i da pustite umirujuću glazbu koja će vas odvesti u svijet snova.

Navike za laku noć

Pazite da ne pijete alkohol ili pušite barem sat i pol prije spavanja. Izbjegavajte napitke s kofeinom barem tri sata prije spavanja. Također pazite da ne radite neke teške vježbe koje će vas oznojiti dva sata prije nego što odete na spavanje. Izbjegavajte jesti hranu, osobito prženu ili slatke zalogaje, neposredno prije spavanja.

Topli tuš

Topli tuš neposredno prije spavanja je odličan način da se opustite i oslobodite svoje tijelo od stresa.

Unos tekućine

Ograničite unos tekućine barem sat vremena prije odlaska u krevet i idite na toalet prije spavanja.

Otvorite prozore

Teško je spavati u zagušljivoj sobi sa zatvorenim prozorima. Jednostavan način da zaspite jest taj da otvorite prozore i pustite blagi noćni povjetarac u vašu sobu. To će vas umiriti, pa ćete lakše zaspati.