Uz ove savjete priroda će obavljati vrtlarenje umjesto vas

Četiri održive tehnike vrtlarenja

by | 21 lipnja, 2021
vrtlarenje, održivo vrtlarenje

Vrtlarenje je strast mnogih, a upravo te osobe mogu posvjedočiti čudima koje vrtovi mogu donijeti: mirisne biljke, svježe bilje, voće i povrće. Ponekad za to treba puno truda, a ponekad samo puno ljubavi, volje i strpljenja.

Uzgoj biljaka i stvaranje vrta nije samo hobi, ono zapravo može postati jedna dobra velika navika, relaksacija za totalni zen i opuštanje. Osim toga, može biti iznimno zabavno kad učite o cjelokupnom procesu, ali i kad krećete eksperimentirati. Danas je uistinu moguće dati mašti na volju, a u sve to dodatno uklopiti moderne, efektne i funkcionalne stvari poput novih teglica za začinsko bilje, cool natpise kojima ćete dati novi “đir” tim vašim teglicama, eksperimentirati s raznim vrstama bilja i cvijeća.

Održivo vrtlarenje osmišljeno je na principu da bude atraktivno u suradnji prema okolišu, a istovremeno da zahtijeva minimalne uloge resursa. To znači funkcionalna isplativost, ekološka prihvatljivost i održivi razvoj čime se smanjuje otpad i sprječava onečišćenje zraka, vode i tla. Ovo je vrsta vrtlarenja koja se uči, ali s godinama postaje iznimno korisna. Čim se malo priviknite na ove savjete, nećete se vraćati starim navikama već sve više raditi na tome da što bolje održavate vrt na održiv način.

Ako vrtlarite na održiv način, to znači ovo:

1. Koristite vrtni alat
Osim što štitite okoliš, vrtni alat dobar je način da bolje oblikujete svoje biljke u vrtu. Bilo da se radi o manjim biljkama ili o velikim živicama primjerice lovor višnje, vrtni alat pomoći će da ih oblikujete upravo onako kako želite.
2. Birajte različite biljke
Nekoliko različitih sorta biljaka spriječit će probleme sa štetnicima. Primjerice, posložite vrt tako da u njemu bude trećina povrća, trećina začinskog bilja i trećina cvijeća. Mnoge vrste cvijeća djeluju posebno dobro na rast pojedinog povrća i uvelike smanjuju mogućnost dolaska nametnika i štetnika, to jest odbijaju ih.
3. Koristite prirodnu kišnicu
Kišnica je idealna za zalijevanje i lako se skuplja, a izrazito je zdrava i odlična za vaš vrt. Ekološki je prihvatljiva jer ne sadrži tvari kao što je klor koji je prisutan u vodi iz vodovoda. Kišnicu možete koristiti na razne načine – preko prskalica, od kanti do navodnjavanja kap po kap. Mali savjet: ako upotrebljavate vodu iz vodovoda, pustite je da odstoji u kanti barem jedan dan kako bi klor ispario.

4. Radite kompost
Kompostom se organski otpad pretvara u humus koji je bogat hranjivim tvarima. Ako radite vlastiti kompost to je najbolja stvar koju možete dati svom vrtu i biljkama jer sadrži iznimno hranjive sastojke. U širokom luku pokušajte izbjegavati uporabu umjetnih pesticida te kao dohranu koristiti organske ili prirodne tvari.

Ovo su mali savjeti kojima možete učiniti puno za sebe, okoliš i vaš vrt i biljke. Počnite ih prakticirati već danas!

FOTO: Karolina Grabowska/Pexels