Uvijek ste se pitali koje sastojke izbjegavati u kozmetici? Donosimo odgovore

by | 15 kolovoza, 2020

Slijedi sedam loših sastojaka na koje bi trebali pripaziti pri kupnji beauty i skincare proizvoda. Nije lako, proizvodi većine poznatih brendova upravo njih sadrži.

Trend clean beautyja nije novost iako većina žena i dalje ne pazi što nanosi na lice i tijelo, zaboravljajući na to da sve što nanosimo, ostaje u organizmu. Zato je možda krajnje vrijeme da počnete čitati što točno piše na ambalažama, sastojke koji se nalaze u vašem omiljenim proizvodu za lice li tijelo. Na stranici brenda Odacite, iza kojeg stoji Amerikanka koja je osmislila potpuno čiste i prirodne serume za lice, pronašli smo ključnih sedam “zla” u vašim bočicama. Imate li interes malo pročistiti svoju beauty i skincare rutinu, slijede u nastavku:

Aluminij

Većina ga vas dobro poznaje, a nadamo se i izbjegava. Najčešće je sastojak koji se nalazi u dezodoransima. Može naštetiti vašem endokrinom sustavu. To je sustav žlijezda s unutarnjim lučenjem, a proizvodi njegovog lučenja su hormoni.

Imidazolidinyl

Imidazolidinil urea je antimikrobni konzervans koji se koristi u kozmetici. Kemijski je povezan s diazolidinil ureom koja se koristi na isti način. Može vam priuštiti promjene na koži, bolove u zglobovima, pa čak i poteškoće sa spavanjem.

Mineralna ulja

Mineralna ulja zatvorit će pore vašeg lica i neće dopustiti da vaša koža diše, što znači da ne dopuštaju prirodni detoks kože te da se odstrane štetni sastojci. Isto tako, može dodatno izazvati akne i neželjene pojave na koži.

Parabeni

Još jedan poznati sastojak za koji vjerojatno znate da ga treba izbjegavati, a i sve više proizvoda u kozmetici danas su paraben-free. Mogu pridonijeti hormonalnoj neravnoteži, a često su prikriveni pa obratite pažnju piše li u sastojcima nešto od sljedećeg – Methyl, Butyl, Ethyl, Propyl.

Ostale sastojke pronađite na grazia.hr

Foto: Oleg Ivanov / Unsplash