Stres može biti koban za kućne ljubimce, stoga smo upitali veterinarku za savjete kako im možemo pomoći

by | 16 travnja, 2020

Živimo u razdoblju u kojem su izolacija i podrhtavanja tla postali naša svakodnevica, a time i stres, strah i anksioznost.

Osim za čovjeka koji zna i može kontrolirati vlastiti strah, naši kućni ljubimci proživljavaju jedno od najstresnijih razdoblja u životu, ponajprije zbog svojih vlasnika koji su logično – uplašeni i nervozni zbog cijele trenutne situacije. Osim što će vas smiriti bliskost i razmjenjivanje nježnosti s vašim četveronožnim prijateljima, olakšat ćete i njima ovaj izrazito stresni period. Kako bismo ih zaštitili na najbolji mogući način, potrebno im je pružiti utjehu i učiniti sve da se osjećaju što je normalnije moguće jer stres kod životinja može izazvati srčani udar. Popričali smo s veterinarkom Majom Vojnović iz veterinarske ambulante Šegota i pronašli rješenja za smanjenje stresa kod kućnih ljubimaca.

U kojoj su mjeri životinje osjetljive na energiju svog “vlasnika”?
Znanstveno je dokazano da psi i mačke preuzimaju energiju od čovjeka i tu istu energiju kanaliziraju kroz sebe. Mačke su u tome nešto bolje jer one tu istu energiju znaju otpustiti. Psi je zadržavaju za sebe i upravo to je razlog što često imate slučaj da pas ima istu dijagnozu kao i vlasnik. Kućni ljubimci smanjuju stres kod čovjeka. Maženje ljubimca usporava puls i normalizira krvni tlak.

Kako na životinje utječe stres?
Neke životinje ne žele jesti, neke od stresa dobiju proljev i povraćaju, neke ne žele u šetnju, skrivaju se po mračnim kutcima.

Smijemo li im dati nešto za smirenje?
Na tržištu postoji niz preparata na biljnoj bazi koji se daju kućnim ljubimcima u svrhu smirivanja. Najnovija stvar je CBD ulje koje se do sada pokazalo kao jako dobar izbor. Naravno da se u slučaju većih stresova (strah od petardi ili putovanje) psima i mačkama može dati i Apaurin, Xanax… (za dozu se potrebno konzultirati s veterinarom!) Kuniće i male glodavce je najbolje u stresnim situacijama smjestiti u boks u mirnu prostoriju i prekriti ručnikom.

Imaju li životinje veći rizik od srčanog udara uslijed situacija kao što je potres? Kako to spriječiti?
Kod pasa i mačaka su rijetki zabilježeni slučajevi. Veću pažnju obratiti kod kunića koji su ionako životinje osjetljive na stres. U slučaju potresa, kućne ljubimce najbolje je iznijeti iz stana i eventualno na neko vrijeme preseliti u neke sigurnije uvjete (kod prijatelja, rodbine…).

Što je bitno spakirati u torbu za životinje u slučaju potresa?
Lijekove za prvu pomoć, hranu za barem jedan dan, bočicu s vodom, zdjelicu, ako je hladno doba godine dekicu ili jaknicu ako ima. Omiljenu igračku da smanji stres.

Što je najbitnije znati u ovom periodu – kako se ponašati sa životinjama?
Životinje predosjećaju potres. To je dokazano. Vlasnik treba imati razumijevanja ako se životinje “čudno” ponašaju. Ako odbijaju hranu, ne žele u šetnju… Ne treba ih tjerati da trče po parku ako ne žele. Neki psi bude vlasnike noću i nemirni su. Zagrlite ih i pružite im utjehu. Treba biti strpljiv, dati im sredstvo za smirenje po potrebi. Olakšati sebi i njima.

Postoji li mogućnost zbrinjavanja životinja u slučaju da vlasnik oboli od COVIDA-19?
Službeno nismo dobili nikakvu obavijest o tom pitanju. Nije dokazano da psi mogu oboljeti ili prenijeti virus s čovjeka na čovjeka. Preporuka je da vlasnik prije nego ide u samoizolaciju da kućnog ljubimca na čuvanje kod nekoga tko je zdrav.

Za hitne slučajeve 0-24 možete se javiti u veterinarsku ambulantu Šegota (Grahorova 15, Zagreb) na broj 091/233-1078, a tijekom radnog vremena s prethodnom najavom na 01/777-1078.

Foto: Unsplash