Na koji način godišnja doba utječu na libido?

by | 16 listopada, 2020

Seksualni nagon je jedna od mnogih stvari na koje mogu utjecati godišnja doba. Najsnažniji libido imamo u jesen, ali postoje prirodna rješenja kojima možete potaknuti svoj nagon i “izvan sezone”.

Ljeto se smatra prilično seksi godišnjim dobom, a ljudi se osjećaju slobodnije nego u drugim dijelovima godine. Moguće je da porast vitamina D ljeti, više vremena koje provodimo u društvu i pokazivanje više kože nego inače mogu stvoriti više seksualnog interesa.

Ali ako pogledamo uzorke hormona, jesen je zapravo doba u kojem seksualna želja dobiva poticaj, kako piše MindBodyGreen.

Ljudi, kao i većina sisavaca, doživljavaju svojevrsni biološki ritam kada su plodnost i drugi tjelesni procesi u pitanju. Naši hormoni fluktuiraju s tim ritmovima, uključujući hormone poput testosterona, koji između ostalog igraju veliku ulogu u spolnom nagonu.

U jednoj studiji o testosteronu kod muškaraca i žena, istraživači su otkrili kako su oboje doživjeli pad testosterona ljeti, s povećanjem u jesen. Drugo istraživanje na muškarcima također je pronašlo istaknuti sezonski vrhunac razine testosterona u listopadu i studenome. Dodatna istraživanja sugeriraju da nije neobično da muškarci, posebno u hladnijim zimskim mjesecima, iskuse pad testosterona.

Uzimajući u obzir ove studije, vidljivo je da je jesen posebno potentno razdoblje za seks. Druga studija pokazala je da muškarci zapravo smatraju ženska tijela privlačnijima tijekom hladnijih mjeseci jer vide manje kože u usporedbi s ljetnim razdobljem što aktivira maštu.

Kako si pomoći “izvan sezone”

Ako se pak mučite s niskim seksualnim nagonom, postoji mnogo stvari koje možete učiniti kako biste povećali libido i razinu testosterona ako to želite učiniti.

Zdravija prehrana i konzumiranje zdravih masnoća poput onih u avokadu i lososu, istodobno s izbacivanjem suvišnog šećera, može pomoći u ravnoteži hormona i tako riješiti temeljne uzroke nižeg spolnog nagona.

Mogu postojati i psihološki razlozi za smanjeni libido kojima bi se možda trebali pozabaviti, posebno ako ste u vezi i shvatite da ne želite seks sa svojim partnerom. U tom slučaju pomoći će razgovor o problemu ili odlazak terapeutu.

Foto: Unsplash