Uštedite na ljetnoj njezi kose

by | 7 srpnja, 2012

 Jednostavnim postupcima, kvalitetnim preparatima i sa malo brige, tokom ljeta imati ćete lijepu kosu i frizuru.

Ljeto je vrijeme kada zbog vrućine, visoke vlage, čestog pranja kose kao i jakog sunčevog zračenja, kosa i frizura nisu ono što bismo željeli da budu. Naravno, uvijek se možete odlučiti za tretmane za njegu kose ili kod kuće ili u frizerskom salonu, ali činjenica je da oni – koštaju.

Kako biste ovog ljeta uštedjeli na kosi, a da ona još uvijek izgleda lijepo i zdravo, evo savjeta kojih se definitivno trebate početi pridržavati.

 

KORISTITE MANJE PREPARATA
Znate onu poslovicu "Manje je više“? Upravo tu poslovicu primijenite kada je u pitanju njega kose, jer većina koristi previše različitih preparata. Dovoljan vam je šampon i eventualno regenerator i točka. Ako vam je kosa uništena, neće je spasiti nikakav preparat. Zato je najbolje da je skratite koliko je potrebno.

Prilikom pranja kose dva puta je šamponirajte, s time da vam drugog puta treba 50 posto manje šampona nego prvi put. Regenerator koristite isključivo za vrhove. Nemojte preterano ispirati kosu poslije regeneratora, da vam nešto od sastojaka regeneratora i ostane na kosi. Kosu dobro raščešljajte prije njenog pranja i šamponiranja.

Ako se kupate u moru, nemojte svaki dan poslije kupanja kosu prati šamponom, isperite je samo s mlakom vodom, obrišite i raščešljajte. 

 

INVESTIRAJTE U DOBRU FRIZURU
Ljeto je definitivno vrijeme za skraćivanje kose i promjenu frizure. Stručan frizer s dugogodišnjim iskustvom možda će koštati nešto više, ali će rezultat biti bolji. S kvalitetnim šišanjem kose, kosa će izgledati ljepše, frizuru ćete lakše oblikovati i održavati. Ako treba, svaka tri tjedna do mjesec dana idite na održavanje frizure – šišanje šiški i sl., što će vam frizer koji vas je šišao uraditi za vrlo malu svotu novca.

 

BRINITE SE O SVOJOJ KOSI
Ne češljajte kosu dok je jako mokra, jer je tada mnogo krhkija nego inače, pa će doći do nepotrebnog pucanja. Dobro je osušite ručnikom i tek tada je raščešljajte. Nemojte koristiti čvrste gumice za kosu, koje će dodatno oštetiti kosu. Izbjegavajte sušenje kose fenom, a ako je već potrebno, nemojte je nikada sušiti na visokim temperatura, niti do kraja. Neka uvek ostane pomalo vlažna.

KORISTITE MASLINOVO ULJE
Ne kupujte skupe regeneratore, kreme i maske za kosu. Kupite bočicu ekstra djevičanskog maslinovog ulja. S nekoliko žličica premažite kosu. Zamotajte kosu u ručnik i ostavite da deluje 20-ak minuta. Dobro isperite sa šamponom. Pokušajte, također i s bademovim uljem, uljem od jojobe, uljem od kokosa i uljem od ružmarina. KUPITE KVALITETNIJI ŠAMPON
Možda vam se ovo neće činiti jeftino, ali kupovinom skupljih i kvalitetnijih šampona u suštini ćete uštedeti, a vaša kosa biti će ljepša i zdravija. Naime, jeftini šamponi koje možemo kupiti u bilo kojoj prodavaonici često imaju u sebi jače i štetnije kemikalije od onih skupljih i kvalitetnijih. Pored toga, skuplji šamponi češće u sebi imaju sastojke na prirodnoj bazi, sastojke koji manje štete kosi i vlasištu i omogućavaju kosi lakše raščešljavanje, pa vam možda neće biti potreban regenerator, na čemu ćete dodatno uštedjeti. Osim toga, najčešće se nanose u mnogo manjim količinama nego što je to slučaj s jeftinijim šamponima.

 

DODAJTE KEČAP
Ako imate plavu kosu, koja je poslije kupanja postala zelenkasta, na kosu nanesite, ni više ni manje nego – kečap. Naime, crvena boja rajčice neutralizirati će zelenu boju pa će funkcionirati podjednako dobro, kao i šamponi za plavu kosu.