Usamljenost kao uzrok brojnih tjelesnih bolesti

by | 31 ožujka, 2016

Krajem šezdesetih godina prošlog stoljeća njemačka psihijatrica Frieda Fromm-Reichmann objavila je esej o usamljenosti kao uzroku mnogih mentalnih bolesti. Iako se ova pojava u psihoanalizi dugo predviđala, sva naknadna istraživanja u ovom polju pokazala su da se većina bolesti živčanog sustava može izliječiti ako pacijent ponovno uspostavi bliskost i povjerenje s ljudima koji su mu značajni u životu.

9404716806_36c44a3609_b_d

Ona je takozvanu pravu usamljenost razlikovala od samoće produktivnog umjetnika, prolazne izoliranosti, nezadovoljstva trenutačnim društvom, žaljenja koje zdrav čovjek nakon nekog vremena nadiđe ili depresije koja je češće posljedica usamljenosti nego uzrok.

Stoga treba razlikovati samoću od usamljenosti, jer se čovjek može osjećati usamljeno i u prostoriji prepunoj ljudi.

Ispitivanja psihobiologa u ovom području samo su dala potvrdu o permanentnoj usamljenosti koja može imati fatalne posljedice zbog hormonskih signala koje šalje i na taj način reorganizira molekule gena koji su zaduženi za ponašanje, čime se remeti rad mnogih drugih sustava. Otuda i ne čudi što je usamljenost ove vrste uzrok niza tjelesnih bolesti, poput Alzheimerove bolesti, pretilosti, dijabetesa, visokog krvnog tlaka, bolesti srca, neurodegenerativnih bolesti.

Poražavajući je podatak da usamljenost može uzrokovati i karcinom, jer tumori metastaziraju brže kod usamljenih ljudi.

Istraživanja su pokazala i to da su usamljenosti sklonije one osobe kojima je uskraćivana roditeljska ljubav u najranijem periodu života, što se na kasniji život odražava u vidu otežanog uklapanja u zajednicu.

Ipak, da nije sve tako crno pokazuje i saznanje da se svi ovi simptomi mogu neutralizirati ko se odbačeno dijete blagovremeno udomi u hraniteljsku obitelj, ili ako već oformljen, zreo čovjek ponovno osjeti da pripada negdje. S vremenom će on naučiti bez paranoje i straha reagirati na prisutnost drugih ljudi, što će u nadolazećem periodu dovesti do opadanja lučenja hormona stresa, čime će se preduhitriti obolijevanje od već spominjanih bolesti.

Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock