Umorni ste od jutarnjeg umora? Ovih 7 jednostavnih koraka dovest će vas do lakšeg i boljeg sna

by | 4 siječnja, 2021

Dobar i kvalitetan san s godinama i starošću penje se sve više na listi prioriteta, a posljedice koje ostavlja neispavanost postaju sve ozbiljnije i (mnogima) neizdržive.

Godina 2020. duboko je utjecala na kolektivnu svijest i kolektivni unutarnji mir. Dio toga je i sve veći problem s mentalnim bolestima te neispavanošću. Pandemija, potresi i sva neizvjesnost koje su ove dvije katastrofe donijele dodatno su poremetile našu svakodnevicu, a time i kvalitetu našeg sna. Kako bi pomogla ljudima koji su umorni od umora, Arianna Huffington, spisateljica, kolumnistica i suosnivačica Huffington Posta odlučila je podijeliti svojih sedam savjeta koji će vas u sedam dana dovesti do boljeg sna.

Istraživanja su pokazala da san utječe na kreativnost, produktivnost i gotovo sve aspekte psihičkog i mentalnog zdravlja. Kako biste iste doveli u red, ovoga tjedna pokušajte se držati sljedećih smjernica.

Dan prvi: Uzmite 60 sekundi kako biste na papir napisali tri stvari koje vam trebaju biti prioritet u sutrašnjem danu. Istraživanja su pokazala da zapisivanje obveza vodi do bržeg i lakšeg sna.

Dan drugi: Postavite nove granice s upijanjem vijesti na kraju dana. Iako je informiranost bitan dio našeg života, postavljanje zdravih granica dobro je za naše mentalno zdravlje. Ako osjetite da ste na kraju dana prezasićeni, znak je to da negdje ipak trebate podvući crtu.

Dan treći: Navijte alarm 30 minuta prije odlaska na spavanje. Alarm koji vas podsjeća da za 30 minuta trebate biti u krevetu donijet će vam mnoštvo dobrobiti. U tih pola sata stat će mnoštvo stvari pa tako zbog čišćenja lica i drugih sitnih rituala nećete morati uzimati od sna.

Dan četvrti: Odaberite vrijeme za odvajanje od mobitela. To vrijeme neka bude isto svake večeri kako biste se naviknuli da na spavanje idete bez ikakvih distrakcija.

Dan peti: Provedite vrijeme pišući o kvaliteti sna. Proučavajte sve ono što vam dobro ide te sve ono čega vam manjka. Napišite to na papir kako biste se tih loših stvari mogli riješiti radi boljeg sna.

Dan šesti: Olakšajte si utonuće u san obraćajući pozornost na disanje. Bez obzira na to hoćete li se upoznati s tehnikama disanja ili si pustiti vođenu meditaciju, usredotočeno i svjesno disanje donijet će vam lakši i bolji san.

Dan sedmi: Nemojte započeti dan gledanjem u mobitel. Razbuđivanje uz telefon, laptop, medije i društvene mreže pogrešan je korak u danu u kojem vam je prioritet dobar san i energija kroz dan. Nakon buđenja, uzmite si barem minutu za fokusiranje na sve one zadatke koje morate napraviti toga dana.

Foto: Abbie Bernet/Unsplash