Umjesto cvijeća, ove sezone na balkonu posadite voće i povrće koje ćete moći jesti

by | 9 ožujka, 2021

Umjesto da ove sezone kupite opet nekoliko sadnica cvijeća koje ćete nakon sezone vrlo vjerojatno morati baciti, zašto ne “zazeleniti” svoj balkon voćem i povrćem koje ćete posaditi?

Naravno, način sadnje bit će u određenim uvjetima i prilagođeniji, no primjerice na balkonima koji gledaju na jug i jugozapad, može se saditi veliki broj namirnica. Radi se o balkonima koji uživaju u suncu veći dio dana pa je na njima pogodno saditi kulture koje traže više sunca. U prvom redu to su začini poput ružmarina, peršina, bosiljka i majčine dušice. Kad govorimo o povrću, to su rajčice, paprike, mahune, mrkva, rotkvice. Za uspješan uzgoj većine povrtnih kultura i bobičastog voća, potrebno je biljke dnevno izložiti suncu najmanje šest sati. Na balkonima koji se nalaze u sjeni dobro će rasti lisnato povrće poput salate, blitve, rikole, pa čak i začinska teglica s vlascem i peršinom, biljke koje su inače osjetljivije na visoke temperature i ljetnu žegu.

Vrlo je važno pripaziti i na to da teglice s povrćem ne pretrpavate sjemenom ili sadnicom jer svako povrće i voće treba mjesta. Primjerice, bosiljku omogućite da raste u tegli promjera barem 15 cm, mahunama, cherry rajčicama i paprikama barem 25 cm, no imajte na umu da što je lonac dublji, to će povrće uspješnije rasti. Osim plastičnih i keramičkih tegli, poslužit će i stare bačve i drvene kutije. Osigurajte drenažu biljkama tako da na dno lonca stavite kamenčiće ili komadiće cigle ili tegle, preko njih zemlju. Kamenčići će osigurati bolje otjecanje vode.

Što posaditi?
Nakon što pročitate koja biljka zahtijeva kakve uvjete i što joj vi možete ponuditi, vrijeme je da se bacite na korak dalje i počnete saditi. Ako niste iskusni vrtlari, možda da ove godine počnete sa sadnicama, a od iduće sa sjemenom s obzirom na to da je uzgoj od sjemena nešto zahtjevniji.

Cherry rajčice su izuzetno pogodne za balkonski uzgoj u teglama, samo je potrebno osigurati potporanj u obliku štapa kad narastu. Isto je i s paprikama i mahunama. Rajčice vole gnojivo pa ih je potrebno pognojiti organskim gnojivom kada se razviju plodovi i kad plodovi krenu sazrijevati. Ako ste ograničeni prostorom, posadite ljute papričice koje su sitne. Ako odlučite posaditi i slatke, imajte na umu da može doći do križanja pa bi sve paprike iduće godine od križanog sjemena mogle biti ljute. Imate li najmanje šest sati sunca dnevno tada možete krajem travnja početkom svibnja posaditi bosiljak, ružmarin, peršin, kopar i majčinu dušicu. Ako vam je balkon u hladu, pokušajte s uzgojem vlasca i metvuce. Nekoliko začina možete posaditi i u istu teglu, samo pazite da svaki ima dovoljno mjesta.

Foto: