Ukusno pivo od ananasa koje možemo napraviti kod kuće zdravije je i od kombuche?

by | 4 travnja, 2021

Jedan od najvažnijih osvježavajućih napitaka u postojanju je tepache de piña, lagano fermentirano piće od svježeg bujanja ananasa i jezgre, sa smeđim šećerom.

Osim što je ukusno, vjerujemo da će vam se svidjeti i iskoristiti prednosti dijelova voća koje obično bacamo. Ako želite ovo meksičko piće pripremiti za posebnu prigodu kako biste oduševili svoje goste, bitno ga je planirati unaprijed; tepache treba nekoliko dana da bi fermentiralo i bilo spremno za piće. Tepache ima nizak udio alkohola, izgleda poput piva, ali je slatko. Ima jantarnu boju, a u Meksiku se za izradu ovog pića koristi piloncillo, tipični srednjoamerički šećer sličan čancaci, raspaduri ili paneli. Osnovni sastojci tepachea su ananas, pivo, štapić cimeta i drugi začini, koji mogu biti klinčići i papar.

Kad su beneficiji ovog napitka u pitanju, čini sljedeće:
– favorizira probavu
– poboljšava rad crijeva
– čisti bubrege
– opskrbljuje energijom kroz ugljikohidrate
– dadrži vitamin C koji poboljšava imunitet i bori se protiv slobodnih radikala.

Preporučuje se popiti čašu dva ili tri puta tjedno. U nastavku vam donosimo video i tekstualni recept, pa se odlučite za onaj koji vam više odgovara.

Recept

Sastojci:

1 veliki ananas
1/2 šalice smeđeg šećera
1 litra vode
1 štapić cimeta

Potreban materijal:

1 staklena posuda (dovoljno velika da u nju stane ananas s 1 litrom vode).

Priprema:
Ogulite i narežite ananas na komade. Stavite kore i komadiće pulpe ananasa u staklenu posudu sa štapićem cimeta, smeđim šećerom i vodom. Držite bocu dobro pokrivenu, čistom krpom i elastičnom gumom, tako da tepache u fermentaciji bude zaštićen od ulaska nečistoća. Čuvajte bocu u ormariću 4 dana dok ne fermentira, a ovo je prvi korak fermentacije. Nakon četiri dana, ocijedite smjesu i prelijte napitak u bocu, te dobro pokrijte (ovo je početak druge faze fermentacije). Držite piće u ormariću još dva dana. Nakon toga, izvadite bocu iz ormara i piće će biti spremno za konzumaciju. Tepache čuvajte u hladnjaku u zatvorenoj posudi.

Foto: Unsplash