
Dva cjepiva koja prednjače u uspješnosti već nakon jedne doze
Jedno od najvećih istraživanja do sad, pokazuje da vjerojatnost za zarazu koronavirusom već znatno smanjuje prva doza AstraZenece ili Pfizera. I...
Jedan od najvažnijih osvježavajućih napitaka u postojanju je tepache de piña, lagano fermentirano piće od svježeg bujanja ananasa i jezgre, sa smeđim šećerom.
Osim što je ukusno, vjerujemo da će vam se svidjeti i iskoristiti prednosti dijelova voća koje obično bacamo. Ako želite ovo meksičko piće pripremiti za posebnu prigodu kako biste oduševili svoje goste, bitno ga je planirati unaprijed; tepache treba nekoliko dana da bi fermentiralo i bilo spremno za piće. Tepache ima nizak udio alkohola, izgleda poput piva, ali je slatko. Ima jantarnu boju, a u Meksiku se za izradu ovog pića koristi piloncillo, tipični srednjoamerički šećer sličan čancaci, raspaduri ili paneli. Osnovni sastojci tepachea su ananas, pivo, štapić cimeta i drugi začini, koji mogu biti klinčići i papar.
Kad su beneficiji ovog napitka u pitanju, čini sljedeće:
– favorizira probavu
– poboljšava rad crijeva
– čisti bubrege
– opskrbljuje energijom kroz ugljikohidrate
– dadrži vitamin C koji poboljšava imunitet i bori se protiv slobodnih radikala.
Preporučuje se popiti čašu dva ili tri puta tjedno. U nastavku vam donosimo video i tekstualni recept, pa se odlučite za onaj koji vam više odgovara.
Recept
Sastojci:
1 veliki ananas
1/2 šalice smeđeg šećera
1 litra vode
1 štapić cimeta
Potreban materijal:
1 staklena posuda (dovoljno velika da u nju stane ananas s 1 litrom vode).
Priprema:
Ogulite i narežite ananas na komade. Stavite kore i komadiće pulpe ananasa u staklenu posudu sa štapićem cimeta, smeđim šećerom i vodom. Držite bocu dobro pokrivenu, čistom krpom i elastičnom gumom, tako da tepache u fermentaciji bude zaštićen od ulaska nečistoća. Čuvajte bocu u ormariću 4 dana dok ne fermentira, a ovo je prvi korak fermentacije. Nakon četiri dana, ocijedite smjesu i prelijte napitak u bocu, te dobro pokrijte (ovo je početak druge faze fermentacije). Držite piće u ormariću još dva dana. Nakon toga, izvadite bocu iz ormara i piće će biti spremno za konzumaciju. Tepache čuvajte u hladnjaku u zatvorenoj posudi.
Foto: Unsplash