Novi dokumentarac o Robinu Williamsu progovara o mentalnom zdravlju i posljednjim danima velikoga glumca

by | 10 kolovoza, 2020

Robin Williams jedan je od onih glumaca koji su imali bitnu ulogu u rastu i razvoju mnogih ljudi. Od djetinjstva nas je putem filmova zabavljao, ali i učio bitne životne lekcije.

Hook, Jumanji i Mrs. Doubtfire filmovi su koji su nas tjerali na smijeh i suze u djetinjstvu, no kojima se vrlo rado vraćamo i u odrasloj dobi. Filmovi koji su ostavili dubok trag na mnoge od nas definitivno su Dead Poets Society i Good Will Hunting, kroz njih smo učili o pravim životnim vrijednostima i ljudskoj snazi. Zbog svega toga, vijest o Williamsovom samoubojstvu potresla je cijeli svijet.

Jedno od prvih pitanja koje su si mnogi tada postavili bilo je kako je osoba, koja je nasmijala milijune ljudi, utjecala na živote osoba iz svih dijelova svijeta i koja je radila ono što voli, mogla dići ruku na sebe. Nije bilo potrebno puno vremena da se počne govoriti i pisati o njegovim dvjema bolestima – depresiji i alkoholizmu. No njegova žena Susan kaže kako Williamsa nije ubila depresija, nego demencija Lewyjevih tjelešaca. Radi se o progresivnoj bolesti mozga koja uzrokuje smanjenje kognitivnih sposobnosti, vidne halucinacije i tremor.

Ljudima koji pate od ove bolesti liječnici često daju krivu dijagnozu, a s obzirom na to da je depresija samo jedno od njezinih lica i nuspojava, Williamsu je ova bolest otkrivena tek nakon smrti. U traileru dokumentarca, koji nas je rasplakao, Williamsovi prijatelji govore kako su primijetili promjene u ponašanju te kako je i sâm govorio da se više ne prepoznaje.

Nedugo prije smrti, dijagnosticirali su mu Parkinsonovu bolest te demenciju, a Susan govori kako je u to vrijeme imao “paradu simptoma” s kojima se više jednostavno nije mogao nositi. Ovaj je dokumentarac užasno bitan kad.je u pitanju mentalno zdravlje ljudi te će, sigurni smo, biti veliki korak prema naprijed kada je u pitanju borba s predrasudama vezanim uz psihičke bolesti. Susan je kroz ovaj dokumentarac progovorila o teškoj istini te se nada kako će ona pomoći drugim ljudima koji pate od iste ili sličnih boleseti. To je, usudimo se reći, ono što bi Williams htio pokloniti svijetu.

Screenshot: Youtube