U teretani: Trudite se pravilno vježbati

by | 28 rujna, 2013

Ukoliko ste već odlučili odvojiti novac i vrijeme za odlazak u teretanu, onda to dobro iskoristite. Žene koje su izabrale ovaj oblik rekreacije, a nemaju profesionalnog trenera, često tužno shvate da ni nakon višemjesečnog napornog vježbanja na spravama nema odgovarajućih rezultata.

To je zato što ne vježbaju pravilno, kao što savjetuju stručnjaci…

1. Obavezno istezanje

Većina amatera u teretani preskače istezanje i odmah prelazi na zahtjevnije vježbe. Međutim, profesionalni sportaši dobro znaju koliko su vježbe istezanja važne za mišiće. Prije treninga trebalo bi se dobro zagrijati, to će olakšati pokrete, ali i spriječiti upale i ozljede, najbolje je da kratkotrajno lagano trčite, a zatim istegnete mišiće na vratu, nogama, leđima i rukama. Također je bitno da se, nakon svake serije vježbi na spravama, dobro istegnete da bi se normalizirao rad srca, spriječile eventualne nesvjestice i malaksalost.

2. Nemojte izbjegavati utege

Žene, kao po pravilu, stavljaju naglasak na oblikovanje donjeg djela tijela, bedra i stražnjicu, na zatezanje nogu i skidanje celulita, pa zato u teretani najčešće voze bicikl, hodaju i trče na traci. Od utega većina bježi glavom bez obzira, bez razloga žene strepe da će postati pretjerano mišićave iako to nije točno.

Vrlo je važno da se ravnomjerno radi i na gornjem i na donjem djelu tijela, a utezi male težine nikako ne mogu ugroziti ženstvenost, već samo lijepo oblikovati ruke i ramena.

Uvodite nove vježbe, ne oponašajte druge

Ako je vašoj prijateljici pomogla određena vježba, ne znači da će i vama. Ne robujte navikama u teretani, već uvodite nove pokrete, budite raznovrsni i usredotočite se na sve grupe mišića. Mijenjajte tempo od sporijeg ka bržem i kombinirajte različite vježbe. Najbolje je da počnete laganim pokretima, zatim pojačajte ritam, pa završite opušteno kako ste i počeli.

Izvor: novosti.rs