Lijepa vijest dana: U Egiptu više neće biti jahanja na devama

by | 26 listopada, 2020

Godine i godine zlostavljanja životinja u obliku jahanja devi u Egiptu zbog dobre fotografije ili puke zabave napokon dolazi svome kraju.

Deve i konji koji su prisiljeni nositi turiste na svojim leđima ili u velikim košarama ono su što na svakom koraku možete vidjeti u afričkim zemljama, a posebno u Egiptu koji je turistička meka zbog svih arheoloških nalazišta i povijesne baštine koju njeguje. Po temperaturama i oko 50 stupnjeva Celzijusa, često bez hrane, vode ili hlada, deve i konji redovito se ruše od slabosti pa budu pretučeni kako bi nastavili dalje. Ovakve situacije idu toliko daleko da životinje nerijetko u takvim uvjetima umiru, ako prethodno već nisu umrle na tržnicama na kojima se prodaju.

Nakon godinu dana pregovora i pritisaka, na prijedlog PETA-e, egipatsko ministarstvo turizma stavilo je zabranu na jahanje deva i konja u Gizi oko piramida i na svim arheološkim nalazištima. Umjesto toga, turisti će moći koristiti električne automobile i autobuse. Iako ovaj novi zakon ne zabranjuje jahanje na životinjama diljem zemlje, napredak je svakako vidljiv i organizacije za zaštitu životinja i dalje inzistiraju da se zabrane uvedu diljem svijeta.


Ono što mi kao pojedinci i turisti koji putujemo u zemlje gdje se jahanje životinja naplaćuje možemo učiniti jest prestati financirati takve izlete, zoološke vrtove, cirkuse i showove s divljim životinjama iz sebičnih razloga i zbog dobre fotografije te jednostavno prošetati prirodom u nadi da ćemo neku od životinja vidjeti kako slobodno i sretno šeće.

Foto: Unsplash