U borbi protiv masti i viška kilograma može vam pomoći kava, a evo i kako

by | 12 lipnja, 2020

Znanstvenici na čelu s dr. Leejem Smithom s engleskog Sveučilišta Anglia Ruskin istražili su vezu između konzumacije  kave i tjelesne težine kod žena i muškaraca, a rezultati su pokazali značajnu povezanost između veće konzumacije kave i smanjenja pretilosti.

Istraživanje je usporedilo podatke iz Nacionalne ankete o zdravlju i prehrani američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti s brojem šalica koje ispitanici popiju na dan, a u obzir su uzeli i ukupni postotak masnog tkiva te trbušne masne naslage. Prema rezultatima istraživanja, žene koje su pile dvije ili tri šalice kave na dan imale su manju ukupnu tjelesnu težinu te niži postotak masnog tkiva od žena koje su pile manje kave.

Žene u dobi između 20 i 44 godine koje su pile dvije ili tri šalice kave na dan imale su najniže zabilježene razine masnog tkiva i to za 3,4 posto niže od žena koje uopće nisu pile kavu. S druge strane, kod žena između 45 i 59 godina koje su pile četiri ili više šalica kave na dan, zabilježen je ukupni postotak masnog tkiva za 4,1 posto niži nego kod žena koje ne piju kavu.

Međutim, kod muškaraca je ta povezanost bila manje izražena. Muškarci između 20 i 44 godina, koji su pili dvije ili tri šalice kave dnevno, zabilježili su ukupni postotak masnog tkiva niži za 1,3 posto te trbušne masne naslage manje za 1,8 posto.

Pomaže li ako pijete više kave?

Rezultati su bili isti bez obzira na to jesu li ispitanici konzumirali kavu s kofeinom ili bez. Istraživanje tako upućuje da bi mogući bioaktivni spojevi u kavi i čaju mogli olakšati razgradnju masti u tijelu i s vremenom smanjiti pohranjivanje masnog tkiva.

Prema riječima dr. Smitha, kava bi se mogla smatrati korisnim oružjem u borbi protiv viška tjelesne težine.

“Kava ili njezini učinkoviti sastojci mogli bi se uklopiti u strategiju zdrave prehrane kako bi se smanjio teret kroničnih bolesti povezan s epidemijom pretilosti”, rekao je dr. Lee Smith.

Chao Cao, znanstveni savjetnik iz Centra za ljudsku prehranu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Washingtonu, istaknuo je i važnost strategije zdrave prehrane, za razliku od fokusiranja na jedan prehrambeni proizvod.

“Potičemo ljude na to da dodaju kavu na svoje jelovnike, ali i drugu zdravu hranu. Ipak, treba proći određeno vremensko razdoblje kako bi se vidjeli rezultati utjecaja koji prehrana ima na fizičko zdravlje. Ne želimo da netko popije na litre kave u jednom danu kako bi smršavio jer u obzir valja uzeti i druge čimbenike prehrane poput šećera i mlijeka u kavi. U borbi protiv pretilosti treba biti fizički aktivan, provoditi kraće vremena sjedeći, hraniti se zdravije i piti kavu s manje šećera kako bi se smanjila tjelesna težina”, objasnio je Cao.

Uz to što je istraživanje pokazalo da kava ima ključnu ulogu u borbi protiv viška tjelesne težine, znanstvenici se slažu da bi se upravo ovaj, mnogima omiljeni crni napitak, mogao uspješno uklopiti u strategiju zdrave prehrane za smanjenje kroničnih bolesti povezanih s pretilošću.

IZVOR: 24SATA.HR

Foto: Unsplash