Trostruka prvakinja u slastičarstvu otkriva trikove uz koje kolači uvijek uspiju!

by | 26 srpnja, 2016

Zasladite ljeto uz recept Mirjane Špoljar!

Rijetko se nađe osoba koja ne voli nešto slatko, a vi ste tu ljubav pretvorili u profesiju i za svoj posao ste nagrađeni, čak triput ste bili prvakinja Hrvatske u slastičarstvu. Odakle ljubav prema izradi slastica?

Bila sam kao i sve djevojčice, stalno sam se motala mami i sestri po kuhinji. Sestra me dobro naučila kako prati suđe, a mama je bila vrsna kuharica i dopuštala mi je da joj pomažem, i puno toga me naučila strpljenjem i ispravljajući me pri prvim pokušajima izrade kolača. Ali, zapravo je tata kriv za moj poziv. On me upisao u ugostiteljsku školu u Zagrebu, smjer slastičar. I tako se dogodila ljubav koja sad traje više od 20 godina.

Kažu da znate trikove uz koje kolači uvijek uspiju. Možete li nam otkriti koji su to?
Savjet koji svima volim dati je taj da prate recept i koriste vagu koja je u slastičarstvu zakon. Masu puta mi se ljudi požale i kažu “Joj, nije mi dobro ispao kolač”, pa ih pitam kako su ga radili. Kad mi kažu “odokativno”, na žlicu, pomalo me uhvati jeza. Ako već imate recept, morate ga se pridržavati, a vaga je u slastičarstvu zakon. Tko koristi vagu, ne jede kolače zaimačom.

Ambasadorica ste Zvijezda margarina. Po čemu je margarin ključni sastojak kolača?
Jako vodim računa o sastojcima koje koristim i inzistiram na tome da namirnice budu uvijek svježe, pogotovo kada su osjetljive kreme u pitanju. A margarin? Podatan je i dobro se sljubljuje s ostalim sastojcima. Uostalom, postoje kolači koji se jednostavno ne mogu napraviti bez margarina, poput medenjaka, na primjer, a margarin je savršen sastojak za prhka tijesta, zbog njega se pravo prhko tijesto topi u ustima. Također, nema boljeg dodatka za glatke i pjenaste kreme za kolače od margarina s potpisom Zvijezde koja ove godine slavi svoj 100. rođendan. A to nije malo.

Kakve kolače Vi najviše volite jesti?
Čokoladne! Uz čokoladu je sve ljepše i ukusnije.

Radite u vrhunskom hotelu kao šefica slastičarnice i imali ste prilike zasladiti život carevima, diplomatima i slavnim osobama poput Stinga, Orlanda Blooma i drugih. Jesu li oni zahtjevni gosti?
Pa, kako tko. Postoje oni koji se oduševe štruklama, dok drugi često imaju nemoguće zahtjeve. No ne radim razliku kod priprave slastica. Uvijek nastojim poslužiti ono što bih i sama voljela pojesti, a bitno je da su namirnice svježe i da vas kolač zavede već na prvi pogled, a onda i na okus.