Grad Trilj u samom srcu ljeta postaje središte ekološkog načina življenja

Sredinom srpnja stiže Trilj Eko Festival

by | 9 ožujka, 2023
trilj

U zelenoj oazi Dalmatinske zagore, nadomak Splita, krije se Trilj, cetinski “grad mostova”, koji će u samom srcu ljeta postati omiljena destinacija svih ljubitelja ekologije i očuvanja prirode. Od 14. do 16. srpnja u ovom bajkovitom dalmatinskom gradiću održat će se prvo izdanje Trilj Eko Festivala.

Kroz tri dana trajanja, smješten u glavnom gradskom parku, ovaj prodajno-izložbeni sajam posjetiteljima će ponuditi široku lepezu proizvoda i usluga vezanih za ekologiju i ekološki načina življenja, uz niz edukativnih radionica i bogati glazbeni program.Uz eko-prehrambene proizvode, Trilj Eko Festival obuhvatit će kompletnu ponudu proizvoda i usluga koji su vezani za očuvanje okoliša i zdravog načina života, što ga čini jedinstvenim u Republici Hrvatskoj. Obnovljivi izvori energije, korištenje alternativnog prijevoza, održivi razvoj, prihvaćanje ekonormi i edukacija o njihovoj važnosti… samo su dio tema i kategorija koje će ovaj festival obuhvatiti u svom prvom izdanju.

trilj

Od ponude ekoproizvoda do sadnje više od tisuću biljaka 

Festival će tako sadržavati prodaju i prezentaciju ekoproizvoda, radionice o održivosti i kulturi zaštite okoliša, umjetnost i rukotvorine, besplatne servise bicikala, ekoštand s pitanjima i odgovorima, dječje aktivnosti, što će uključivati festival eko-igračaka i eko-igara, pješačke ture rijekom Cetinom i mjesta za sadnju drveća. Povrh toga, aktivnost sadnje bilja imat će za cilj posaditi više od tisuću biljaka raznih vrsta, dok će se sudionici poticati da voze svoje bicikle ili uhvate besplatni autobus od vlastite stanice do Trilja.

S ciljem promicanja ekološkog načina življenja i osvještavanja važnosti brige o okolišu, naglasak će se staviti na čišćenje i recikliranje ambalaže na području održavanja festivala te će se sav otpad reciklirati ili kompostirati, a ne slati na odlagalište. 

trilj

Bogat festivalski sadržaj te radionice za velike i male

Sadržaj festivala obuhvatit će ekotržnicu, na kojoj će biti prezentirani prodajni štandovi s ekoproizvodima, eko-energetiku, izložbeni dio gdje će se posjetitelji moći upoznati s obnovljivima izvorima energije kao i eko-prijevozna sredstva, izložbene štandove s elektrobiciklima, motorima i automobilima. Dio programa bit će posvećen edukaciji, kroz radionice za odrasle i one najmlađe te festival eko-igračaka, a upravo iz tog razloga u aktivnosti na festivalu bit će uključeni i vrtići i škole.

Kroz visoke kriterije estetike iznimna pažnja pridodat će se i uređenju izlagačkih prostora, što će uključivati prigodne kupole, drvene kućice, kao i old timer vozila. Također, budući da će festival uključivati i glazbeni program, za dio produkcije pokušat će se koristiti solarni izvori energije kako bi se na taj način pokazale njihove mogućnosti i produkcijskom segmentu.

Način stvaranja pozitivne društvene promjene u okolišu, koristeći različite proizvode i usluge, glavni je cilj Trilj Eko Festivala, što će organizatori festivala, Turistička zajednica Trilj i Grad Trilj, prikazati na prvom izdanju ovog jedinstvenog prodajno-izložbenog sajma te ovaj bajkoviti dalmatinski gradić pretvoriti u središte ekološkog načina življenja, posvećenog očuvanju prirode. Detalji festivalskog programa bit će otkriveni u nadolazećim tjednima, a sve novosti moguće je pratiti na službenim Facebook i Instagram stranicama.

trilj

Foto: Roko Pavlinušić, Emil Škare, TZ Trilj