Tri savjeta za pripremu kurkume koja štiti od svih vrsta karcinoma

by | 15 svibnja, 2015

Kurkuma i njezin bioaktivni sastojak kurkumin su prema znanstvenim istraživanjima učinkoviti neutralizatori karcinoma, imunoloških, inflamatornih i mnogih drugih bolesti, pa se često koriste kao lijekovi u tradicionalnoj kineskoj, ali i suvremenoj medicini.

ThinkstockPhotos-505483353

S obzirom na to da kurkuma iskazuje preko 150 potencijalnih terapeutskih učinaka, u tradicionalnoj medicini koristi se kao lijek za bolesti kože, jetre, respiratornih, gastrointestinalnih i mišićnih bolesti. Također, ona regulira rad stanične membrane, čime se omogućava učinkovitija razmjena molekula tijekom stanične razmjene. Ipak, ono što kurkumu izdvaja od svih drugih ljekovitih biljaka su znanstveno potkrijepljene činjenice o njezinoj potencijalnoj ljekovitosti u borbi protiv Parkinsonove i Alzheimerove bolesti, ali i svih vrsta karcinoma, jer „surađuje“ s lijekovima za kemoterapiju, potpomažući stanice tijela u borbi protiv raka.

Navedenu žutu kurkumu možete pronaći u prodavaonicama zdrave hrane, ili u bolje opremljenim supermarketima, ali takva kurkuma ne sadrži dovoljnu količinu sastojaka, koji se oslobađaju u organizmu kao zaštita od bolesti. Zbog toga, ako želite isprobati terapijska svojstva kurkume, pokušajte to na sljedeća tri načina:

1. Potražite kurkumin ekstrakt visoke kvalitete, odnosno onaj koji sadrži 100 posto certificirane organske sastojke, bez aditiva i pomoćnih supstancija. Takvu kurkumu ćete prepoznati i po ambalaži na kojoj će biti naznačeni podaci o sigurnoj proizvodnji u svim fazama, počevši od sadnje, uzgoja i selektivnog ubiranja biljke, pa sve do njezinog pakiranja u konačni proizvod.

2. Napravite sami mikroemulziju, koristeći sirovi kurkumin prah. Kombinirajte, odnosno izblendajte jednu žlicu praha sa 1-2 žumanjka i 1-2 žličice rastopljenog kokosovog ulja. Prije početka ove operacije, zaštitite kuhinjske elemente i odjeću, jer kurkuma zbog moćnog žutog pigmenta ostavlja trajne tragove na površinama.

3. Kuhajte hranu na kurkuminom prahu ili stavite jednu žlicu kurkume u litru proključale vode. Nakon 10 minuta, stvorit će se uvjeti za oslobađanje 12 posto dragocjenih sastojaka, a ovaj postotak će opadati iz sata u sat, zato ne odgađajte svoju dozu kurkume. I nemojte se iznenaditi, ova otopina nije posebno ugodnog okusa, osjetit ćete najvjerojatnije „drvenasti“ okus u ustima, ali je neporecivo ljekovita za gotovo sve vaše tegobe.

Izvor: Life Content
Foto: Guliver/Thinkstock