Estetski tretmani za pomlađivanje lica koji čuvaju individualnost

by | 6 studenoga, 2021
Tretman za pomlađivanje lica

Mnoge od nas ne žele da im estetski tretmani potpuno promijene fizionomiju, niti pristajemo na to da nam netko nameće standarde kako bismo trebale izgledati. Zapravo, ovih dana sve više žena želi upravo suprotno! One su danas ponosne na ono što ih čini jedinstvenima. Više se ne bojimo detalja koji naš izgled čine posebnim, već ih cijenimo i njegujemo. Zbog toga ni ne čudi što su, kad su estetski tretmani u pitanju, pacijenti počeli birati profesionalne tretmane koji će osvježiti prirodni izgled, no neće ga i promijeniti, ili će izmjene biti gotovo neprimjetne. Stručnjaci su sada daleko oprezniji i nastoje sačuvati individualnost i prirodnost. Želite li “poboljšanu” verziju sebe, to je definitivno opravdan cilj koji možete postići. Kako, otkrio nam je dr. med. Borna Pavičić, specijalist dermatologije i venerologije.

Tretmani za pomlađivanje lica koji čuvaju individualnost

Kako odabrati stručnjaka?

Liječnika bi u prvome redu trebalo birati prema stručnosti i znanju, ali i prema estetskim kriterijima jer je iznimno važno da oni budu usklađeni između klijenta i liječnika koji izvodi estetski zahvat. Također, u današnje vrijeme sve je veći utjecaj društvenih mreža i internetskih reklama pa je, s obzirom na hrpu informacija, ponekad teško procijeniti radi li se o realnom, ili pak lažnom predstavljanju. Stoga je ipak najbolja usmena preporuka jer zadovoljan će klijent uvijek iskreno preporučiti, a ugled dobrog stručnjaka gradi se kroz godine, neizostavnom kontinuiranom edukacijom i usavršavanjem.

estetski tretman za pomlađivanje

Oslonite se na inovativne tretmane

MICRONEEDLING ili terapija indukcije kolagena postupak je koji stimulira regeneraciju te potiče stvaranje novog kolagena u koži. Mikroiglicama nastaju mikroubodi u koži te time potiču proces cijeljenja u smislu aktivacije fibroblasta koji proizvode novi kolagen. Na taj način dolazi do oslobađanja brojnih faktora rasta te posljedično i do stvaranja novih kolagenskih, elastinskih vlakana, kao i stvaranja novih kapilara. Na taj način potiče se kožu na proizvodnju vlastitog, novog kolagena. Najčešće indikacije za zahvat su rejuvenacija, poboljšanje apsorpcije proizvoda za njegu kože, ožiljci, plitke bore, hiperpigmentacije i hipopigmentacije.

MEZOTERAPIJA je metoda kojom se u kožu iglom ili microneedling uređajem apliciraju razni sastojci koji doprinose revitalizaciji i rejuvenaciji: vitamini, minerali, hijaluronska kiselina i antioksidativna sredstva. Prvi je izbor ako nam je cilj dubinsko hidriranje kože, popunjavanje sitnih bora, uklanjanje hiperpigmentacija, a s obzirom na planirani učinak, izabrat ćemo određeni mezoterapijski “koktel”.

PRP je tretman pomlađivanja krvnom plazmom, odnosno metoda korištenja vlastite krvi i matičnih stanica u svrhu usporavanja prirodnog procesa starenja kože te pomlađivanja kože. Rezultati su obnovljena koža i potkožno tkivo, smanjenje bora te poboljšan tonus lica.
Budući da se radi o tretmanu vlastitom krvlju, nuspojava nema. Primjenjuje se godinama u plastičnoj kirurgiji, ortopediji, implantaciji mekog tkiva, kao i u estetskoj dermatologiji. Tretman na prirodan način potiče regeneraciju i oporavak tkiva, smanjuje bore te poboljšava teksturu kože, a daje odlične rezultate i u tretmanu ožiljaka. Rezultati su vidljivi već nakon prvog tretmana, a za potpuni učinak savjetuje se otići na tri tretmana u razmaku od šest tjedana. Nakon toga, mogu se provoditi tretmani održavanja, čiju dinamiku određuje stanje kože. Najčešće tretirani dijelovi tijela su lice, vrat, dekolte, ruke i vlasište.

PROFHILO – najbolje bi se mogao opisati kao biorevitalizator, biostimulator, biorejuvenator, odnosno kombinacija filera i skin boostera. Tretman se provodi apliciranjem proizvoda u pet točaka na svaku stranu lica i/ili vrata (ukupno 2 ml) te ga je potrebno ponoviti nakon mjesec dana, a nakon toga 1-2 x godišnje (potreba se određuje individualno – ovisno o statusu kože, mogućnostima i očekivanjima). Učinak počinje biti vidljiv dva tjedna nakon prve aplikacije s potpuno razvijenim učinkom mjesec dana nakon druge aplikacije. Dolazi do nadoknade volumena, dubinske hidriranosti i poboljšane elastičnosti kože. Potpuno prirodnim sastojcima nadoknađuje volumen samo tamo gdje je potreban te kao takav ne mijenja fizionomiju i zadržava proporcije lica bez opasnosti od neprirodnih rezultata.

Na što trebamo pripaziti?

Kod ovakvih tretmana ključno je posavjetovati se s liječnikom te na osnovi želja i mogućnosti odabrati pravi tretman, kao i razmotriti sve moguće kontraindikacije i potencijalne nuspojave. Bitno je napomenuti da se  tretmani mogu i kombinirati, a svakako je potreban pristup licu u cjelini (face assessment) te nakon detaljne analize odabrati potrebne tretmane, kao i njihov redoslijed.

dr. med. Borna Pavičić, specijalist dermatologije i venerologije

Dr. med. Borna Pavičić, specijalist dermatologije i venerologije

Borna Pavičić, dr. med., specijalist dermatovenerolog, član je Hrvatskog dermatovenerološkog društva pri Hrvatskom liječničkom zboru te je aktivni sudionik na domaćim i međunarodnim kongresima i stručnim skupovima dermatovenerologa. Stručno se usavršavao na sveučilišnim klinikama u Münchenu i Lübecku (Njemačka), kao i na brojnim domaćim i međunarodnim tečajevima i simpozijima. Danas je iza njega više od 30 domaćih i inozemnih tečajeva na temu estetske i korektivne dermatologije.

Dr. Bornu Pavičića možete pronaći na Instagramu, Facebooku, ali i preko email adrese [email protected].

Foto: yacobchuk/iStock via Getty Images Plus, PR